Innovatief businesscentrum verlegt grenzen op vlak van duurzaamheid, gezondheid en technologie (Salens Architecten & 5AM)

Het businesscentrum In The Yard, gelegen naast het hoofdkantoor van bouwbedrijf Camino in Drongen, is na zo’n 2,5 jaar volledig klaar. Het gaat om één van de duurzaamste kantoorgebouwen van België en weerspiegelt hoe het kantoor van de toekomst er moet uitzien. Naast het ecologische aspect, wordt ook de gezondheid van de gebruikers maximaal vooropgezet. “Met In The Yard voorzien wij een aangename werkplek waar verbinding centraal staat voor een mix van bedrijven, gaande van start-ups tot gevestigde waarden”, klinkt het bij Camino. Het ontwerp voor het gloednieuwe businesscentrum is van het Brugse bureau Salens Architecten. Designstudio 5AM stond in voor het interieurontwerp en de coördinatie van de uitvoering ervan.

Dat het Drongense businesscentrum In The Yard een paradepaardje en een inspiratiebron voor andere kantoorcomplexen zou worden, werd al snel duidelijk toen Joost Callens - mede-eigenaar van Camino - de komst van dit kantoor van de toekomst in het voorjaar van 2021 aankondigde. Bij de officiële opening van het gebouw, en zodra de eerste bedrijven er hun intrek namen, bleek dat de belofte om te zorgen voor een plek waar ‘het nieuwe werken’ echt van toepassing is, werd waargemaakt.

 

Innovatie, duurzaamheid én welzijn

Bij het ontwikkelen van dit business centrum stond een gezonde en inspirerende werkplek duidelijk met stip voorop. Dankzij natuurintegratie zoals de binnentuin - van maar liefst 1.400 vierkante meter - met daarin een serre als vergaderruimte, een lunchplek in openlucht én een moestuin. Maar ook door innovatieve daglichtsturing en kantooreilanden waarbij zowel verwarming als koeling telkens per eiland kan worden aangepast volgens de noden van de individuele gebruikers, is het aangenaam vertoeven op en rond In The Yard.

Het complex omvat 5.000 vierkante meter flexibele kantoren – goed voor het huisvesten van zo’n 15 bedrijven - en meer dan 2.500 vierkante meter opslagruimte. Enorme aantrekkingspolen voor bedrijven die op zoek zijn naar een inspirerende plek waar ze kunnen netwerken, vergaderen, sporten, lunchen en events organiseren. De gebruikers van In The Yard maken door het veelzijdige karakter van de site ook deel uit van een echte community.

 

Modernste bouwtechnieken

Met In The Yard streeft bouwbedrijf Camino naar een WELL-certificaat, waarbij de fitheid en gezondheid van gebruikers maximaal bevorderd wordt dankzij doordachte ingrepen en bijzondere voorzieningen. Zo’n certificaat wordt toegekend aan gebouwen waar grenzen verlegd worden op vlak van comfort en welzijn van de gebruikers en het creëren van een kwalitatief binnenklimaat. De integratie van factoren als lucht, water, voeding, licht, fitheid, comfort en mentaal welzijn spelen hierin een cruciale rol. Tegen het najaar van 2024 hoopt Camino deze officiële erkenning voor In The Yard binnen te halen.

Het project leest bovendien als een staalkaart van de modernste bouwtechnieken. De kantoren werden gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, met doorgedreven isolatie en ventilatie met warmterecuperatie. Geothermische warmtepompen en 1.120 vierkante meter aan zonnepanelen maken het gebruik van fossiele brandstoffen bovendien overbodig. Overigens is er ook een systeem geïnstalleerd voor het lokaal zuiveren van het afvalwater zodat zelfs het regenwater twee keer kan worden gebruikt.

 

Van tuinkantoor tot flex membership

Verschillende types kantoren zijn er in overvloed. Gaande van een (groter) privékantoor met een eigen keuken, sanitair en meeting room tot een tuinkantoor - ideaal voor een kleine onderneming of startup - waarbij je zicht hebt op de binnentuin. Tot slot kan ook gekozen worden voor een ‘flex membership’ waarbij je kan werken in één van de verschillende flexdeskruimtes.

Ongeacht de keuze van kantoorformule kunnen alle gebruikers genieten van de faciliteiten: de bistro, vergaderruimtes, gemeenschappelijke werkruimtes, pakjesdienst en sportfaciliteiten. Bovendien kan de event space apart gehuurd worden om allerhande events te organiseren, met of zonder ondersteuning van een inhouse community officer. Ook de vergaderzalen, waaronder de grote board room, kunnen extern gehuurd worden. Bovendien kunnen vergaderzalen ook door externe bedrijven gehuurd worden.

 

Lunch- en sportfaciliteiten

Intussen zijn er al 10 bedrijven – gaande van startups tot grotere bedrijven met nood aan opslagruimte - die hun intrek in In The Yard hebben genomen, waaronder twee dochterbedrijven van Camino, zijnde Ecopuur en Homate. "Voordien zaten de medewerkers van deze twee bedrijven in Nevele, maar brengen we hen dichter bij de andere collega’s van Camino, waardoor er nog efficiënter kan samengewerkt worden”, klinkt het. Alle Camino-medewerkers van het hoofdkantoor naast In The Yard kunnen, naast de andere gebruikers, gebruik maken van de lunch- en sportfaciliteiten.

Momenteel is er nog ruimte voor zo’n 5-tal bedrijven. Het feit dat In The Yard zich op een strategische locatie net naast de E40 in Drongen bevindt, maakt de locatie des te populairder. Dat vertaalt zich in de bezetting nu In The Yard officieel opent: maar liefst 70 procent van de kantoorruimtes en 94 procent van de opslagruimtes zijn al verhuurd. Voor gebruikers en bezoekers zijn er 190 parkeerplaatsen waarvan 80 plaatsen met een laadpaal, 30 plaatsen voor fietsen waarvan 12 met een oplaadpunt én er is capaciteit om dit aanbod nog uit te breiden.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners