Inschrijvingen geopend voor Internationale Architectuurprijs BigMat 2023

De Europese bouwmaterialengroep BigMat organiseert dit jaar voor de zesde keer de BigMat International Architecture Award. Met deze prijs wil de groep architectuurprojecten van alle groottes en categorieën onder de aandacht brengen in de zeven landen waarin het actief is: Tsjechië, Slowakije, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en ook ons land. Elke Belgische architect die een architecturale bijdrage heeft geleverd aan een project gelegen in ons land, kan zich nog tot en met 27 april 2023 inschrijven via het digitale platform van de wedstrijd. In november 2023 zal de internationale jury, met onder meer de Belgische architect David Van Severen (OFFICE Kersten Geers David Van Severen), 14 prijzen uitreiken.

Onder de winnaars van vorige edities bevinden zich internationale toparchitecten zoals het Franse bureau Lacaton & Vassel en de Portugese architect Souto de Moura. Maar ook onze landgenoot Xaveer De Geyter mocht de internationale prijs al in ontvangst nemen, en dat maar liefst tweemaal: bij de eerste editie in 2013, en ook bij de laatste, in 2021, met de school Melopee in Gent.

De jury selecteert in totaal veertien BMIAA’23 National Awards (prijzengeld: 1500eur): zeven in de categorie van kleinschalige residentiële architectuur en zeven voor andere projecten. De zeven landen die deelnemen aan de prijs moeten in beide categorieën vertegenwoordigd zijn. En de zeven winnaars binnen de twee aparte categorieën dingen elk afzonderlijk ook nog eens mee naar enerzijds de BMIAA’23 International Grand Prize for Small-Scale Residential Architecture en anderzijds naar de BMIAA’23 Architecture Grand Prize (de niet residentiële projecten). De winnaars van de twee hoofdprijzen ontvangen elk 30.000eur in totaal. Tot slot is er nog een bijzondere Prijs voor Jonge Architecten (1500eur).

 

INSCHRIJVEN

Elke Belgische architect kan zoveel projecten inschrijven als zij of hij dat wil, op voorwaarde dat die tussen 1 januari 2019 en 1 januari 2023 in België zijn gebouwd. De deadline voor registratie van inschrijvingen is 27 april 2023 om 23:59 uur. De presentatie die nodig is voor de eerste fase van de Prijs bestaat uit een digitale oplevering van alle documentatie die inzicht geeft in het project. Registreren doe je via het digitale platform van de BigMat: www.architectureaward.bigmat.com.

Bron: BigMat
Deel dit artikel:

Onze partners