Internet of Facades: de kracht van een digitale gebouwschil

Met Internet of Facades van Schüco vervaagt de grens tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw en vormt de gevel een interface tussen de fysieke en digitale wereld. Gegevens en informatie smelten samen, onderdelen van gebouwen en zelfs hele gebouwen vormen een netwerk met hun omgeving. De digitale gebouwschil vormt de ruggengraat van moderne, toekomstgerichte gebouwen en slimme steden. IoF verzamelt en communiceert gegevens en creëert digitale oplossingen die stedelijke ruimten efficiënter, duurzamer en leefbaarder maken. 

Kleine pictogrammen met een grote impact 

Achter IoF-ID zitten kleine pictogrammen, waarbij elk element van een gebouw een eigen digitale identiteit krijgt. IoF verbindt alle compatibele elementtypes, gaande van ramen, deuren, schuifsystemen tot gevels. Een digitaal pakket bevat alle gegevens, informatie en documenten over een element en is beschikbaar tijdens de gehele levenscyclus. Dit alles zorgt ervoor dat IoF een belangrijke stap is in de richting naar een digitaal gebouwbeheer. Ook heeft het voor de betrokken partijen een aanzienlijke verlichting van de dagelijkse werkzaamheden tot gevolg. Zo biedt het voordelen op vlak van tijdsbesparing bij zowel het montageproces, het afnameproces, als het serviceproces. De onderaannemer ziet via het artikelnummer van het element immers meteen waar het element zich bevindt volgens de planning. Bij renovaties, opbouw en uitbreidingen van gebouwen verschaft de IoF-ID ook transparante installatiegegevens en onderhoudsinformatie, wat ervoor zorgt dat ook externe leveranciers reparaties van componenten kunnen uitvoeren. ​ 

Het perfecte trio: IoF hardware, software en app 

Wat eruitziet als een eenvoudige sticker verbindt het element met de digitale wereld via de IoF-ID, waarbij de gebruiker de gegevens ophaalt met een smartphone via de IoF-app. Enkel met de juiste inloggegevens krijgt de gebruiker het overzicht van alle betrouwbare gegevens. De IoF Manager is een browsergebaseerde applicatie (ook ontworpen voor mobiele toestellen) waarmee de gebruiker een digitale voetafdruk van het element creëert.

Schüco zet in op een circulaire economie  

Elk element heeft een unieke digitale identiteit met een ingebouwde cycliteller waardoor de circulaire waarde altijd gekend is en de CO2-voetafdruk wordt beperkt. Doordat het systeem alle kennis verzamelt en opslaat blijven de elementen langer in optimale staat, wat resulteert in een langere en duurzamere levensduur. Met deze innovatie zet Schüco opnieuw een stap richting een circulaire economie. 

 

Bron: Schüco
Deel dit artikel:

Contacteer Schüco Belgium

Onze partners