Jaaroverzicht 2010 - Architectuurboeken

In 2010 verschenen ook weer een stapel boeken over architectuur. Vlaamsearchitectuur.be besprak er enkele vorig jaar reeds, aan andere zal er dit jaar aandacht besteed worden. Een kleine bloemlezing.
In 2010 verschenen ook weer een stapel boeken over architectuur. Vlaamsearchitectuur.be besprak er enkele vorig jaar reeds, aan andere zal er dit jaar aandacht besteed worden. Een kleine bloemlezing.


Naar een inspirerende leeromgeving


Het GO! en AGIOn ontwikkelden ‘Naar een inspirerende leeromgeving’ en kregen hiervoor de hulp van evr-architecten. GO en AGIOn zullen dit instrument als leidraad gebruiken voor alle komende bouwprojecten.

‘Dit instrument is baanbrekend binnen onderwijs en in het realiseren van de school van de toekomst. De school van de toekomst is een open en duurzame school, met een multifunctioneel karakter en ingebed in de samenleving. Ze is meer dan een school alleen maar ook een ontmoetingsplaats voor de hele buurt’ meent Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

Het GO! en AGIOn willen van een nieuw schoolgebouw meer maken dan een plaats waar leerlingen veilig verblijven. Alle toekomstige projecten moeten een voorbeeld zijn van kwaliteitsvolle architectuur die inspireert tot leren. Groene campussen, milieuvriendelijke voorzieningen en passiefscholen staan hoog op het verlanglijstje.

‘Scholenbouw is een complex proces en er is nood aan een kwalitatief kader. De meeste directeurs bouwen maar één keer of nooit een school, dus er is zeker nood aan ondersteuning’ legt Henri Duqué, administrateur-generaal van AGIOn uit. Daarom heeft het GO! samen met AGIOn en evr-architecten dit instrument ontwikkeld en opgebouwd rond tien grote thema’s of tien belangrijke vraagstellingen, waarin de essentie van bouwen en wonen besloten ligt:

Wordt de school op een duurzame manier ontworpen en later beheerd?
Staat de school op de juiste plaats?
Is de school bereikbaar voor kinderen?
Krijgt de natuur een kans op de site?
Kunnen we het waterverbruik en de lozing van afvalwater beperken?
Hoe kiezen we onze materialen? Wordt afval beperkt?
Bouwen we een energiezuinige school?
Bouwen we een comfortabele en prettige leef- en leeromgeving?
Wordt dit een school met open mogelijkheden en interacties met de brede samenleving?
Wordt deze school een voorbeeldgebouw?

Luc Eeckhout van evr-achtitecten verduidelijkt: ‘Het is de bedoeling dat het instrument het hele team rond de tafel brengt: architect, ingenieurs, directeur,  … en hen doet nadenken over hoe duurzaam hun keuzes zijn in de loop van het bouwproces. Samen vullen ze de vragen van de duurzaamheidsmeter in. Dit gaat van de keuze van materialen over isolatie tot de beplanting van een stuk groen aan de school. Wij geloven dat je zo mensen meer bewust kan laten kiezen voor een duurzame oplossing in de loop van het bouwproces.’ArchitectuurjaarboekNaar goede traditie lanceert het VAi voor de start van elk nieuw Jaarboek een oproep. Vorig jaar schreven ze 6.326 Vlaamse architecten aan met de vraag hun architecturale realisaties, ontwerpen en ideeën voor editie 2010 in te dienen. De redactieleden bestudeerden teksten, tekeningen en foto’s van 357 inzendingen.
 
Onbevangen en met grote interesse gingen zij op zoek naar gebouwen die uitnodigen tot kritische reflectie. Bouwwerken die blootleggen welke confrontaties architectuur aangaat. Constructies die uitblinken in de manier waarop ontwerpers hun visie op architectuur uitdragen. Een lang proces van analyseren en discussiëren resulteerde in een selectie van 38 singuliere projecten in een specifieke context.Lens°Ass Architects


Zeven jaar na zijn eerste boek toont Bart Lens met zijn ploeg Lens°Ass hoe de ingeslagen weg boeiende projecten kan opleveren. Het formuleren van een zo helder mogelijk concept ligt aan de basis van elk ontwerp. Met een juiste materiaalkeuze en beheerste detaillering ontstaan creaties die rust en sereniteit uitstralen. De klare lijnvoering versterkt de pure emoties die ontstaan tussen de vormgeving en het licht. De grote zorg voor het interieur in al zijn facetten is een constante preoccupatie van Lens°Ass.

Het boek toont een veelheid aan opdrachten: nieuwbouw, verbouwingen, interieurontwerpen tot en met objecten zoals meubilair en lampen. Op elk schaalniveau wordt een basisidee geïntroduceerd, een thema als ruggengraat van het project. Ook bij de recente grote architectuurprojecten wordt vanuit een zelfde visie vertrokken.

Hier op vlaamsearchitectuur.be zal er binnenkort een uitgebreide recencie te lezen zijn.'X' van Luc Binst

De lezer zal snel ontdekken dat ‘X’ geen gewoon architectuurboek is, het is geen oeuvrecatalogus. Dit blauwe schrift biedt de lezer een geheel eigen kijk op het medium architectuur. Verspreid over 246 pagina’s staan gesprekken met collega’s, kunstenaars, wetenschappers, docenten, artiesten of andere prominente persoonlijkheden die deze architect hebben beïnvloed tijdens zijn opleiding en professionele carrière. In dit gezamenlijk verhaal staan de begrippen 'zelfreflectie', 'zienswijzen' en 'globale theorievorming' centraal. In samenwerking met kunstcriticus Luk Lambrecht werden 10 radicalen (Paul Gees, Dirk Jaspaert, Luc Deleu, Klaas Goris, Dirk Coopman, Lode Janssens, Honoré d'O, Bea Matthys, Günther Förg en Luk Lambrecht zelf) geïnterviewd als inleiding op een 'X’-THEORIE' die in het centrale luik aan bod komt. Op basis van '10 diagrammen', '10 historieken' en ‘10 projecten’ verschaft het cahier inzicht in het verleden en de toekomst van het Antwerpse architectenbureau dat sinds het overlijden van Jo Crepain een andere koers vaart zonder daarbij de fundamenten van het verleden te verloochenen.Eigentijdse interieurs

Het boek Eigentijdse Interieurs van Colette Demil en Staf Bellens presenteert tal van inspirerende woningen, ingericht door zeventien toonaangevende interieurarchitecten. Elk interieur toont een schat aan ideeën en praktische oplossingen. De projecten bestrijken een breed scala, van een onweerstaanbare loft tot riante, verbluffend ingerichte huizen en appartementen. De gemeenschappelijke noemer is de warme woonomgeving die trends overstijgt en een blijvende meerwaarde biedt.
Daarnaast bevat het boek nuttige informatie over de praktische samenwerking met de interieurarchitect. Kortom, dit boek is tegelijkertijd een bron van inspiratie en een praktische gids voor iedereen die belang hecht aan zijn woonomgeving.

Auteurs Colette Demil & Staf Bellens zijn thuis in architectuur en hedendaags wonen. Al meer dan twintig jaar maken ze tijdschriften, krantenkaternen, boeken en tv-programma’s over deze thema’s.
Fotograaf Karel Moortgat is gespecialiseerd in architectuur-, interieur- en kunstfotografie en werkt mee aan diverse tijdschriften en boeken over deze onderwerpen.Stone

Steen is en blijft een veelgebruikt en geliefd bouwmateriaal omwille van zijn specifieke eigenschappen en zijn uitdrukkingskracht. Bovendien zijn plaatselijke steensoorten in het kader van duurzame ontwikkeling populairder dan ooit. Aan de hand van 30 Belgische en buitenlandse architecturale pareltjes die grotendeels met steen gebouwd zijn, toont dit boek dat steen op verschillende manieren functioneel kan worden gebruikt en nog steeds een belangrijk materiaal is in de moderne bouwkunst.

Na wat algemene bedenkingen over de relatie van natuursteen en architectuur, nemen de samenstellers ons mee naar 30 projecten. Interessant hierbij is de grote mate van variatie waarbij zowel nationale als internationale projecten aan bod komen, zowel landschaps- als bouwprojecten, zowel interieur als exterieur, zowel klassiekers als heel recente realisaties. Telkens wordt er in drie talen een projectbeschrijving gegeven met ook uitleg over de gebruikte natuursteen. Voeg daar nog de knappe fotografie aan toe en je kan alleen maar besluiten dat dit boek in geen enkele boekenkast van een architect of architectuurliefhebber zal misstaan.Worldwide Architecture

De Italiaanse uitgeverij UTET stelde onlangs in Venetië “Worldwide Architecture” voor. In dit boek worden projecten van jonge architectenbureaus uit de hele wereld gebundeld door een team van internationale architectuurcritici. Voor België werd BLAF architecten geselecteerd met het project "passiefhuis met een huid van textiel".

De bedoeling van de uitgever en de organisatie was om die avond, in de marge van de “echte” Biennale, jonge architecten uit de hele wereld onder de aandacht te brengen. Op de avond van de boekvoorstelling hebben alle aanwezige architecten, waaronder BLAF, hun werk voorgesteld.  
 
'Luigi Prestinenza Puglisi' heeft aan architectuurcritici wereldwijd gevraagd om de architectuurproductie van een bepaald land te screenen en een inzending te selecteren. Voor België werd BLAF gecontacteerd door Bernardina Borra, een Italiaanse architecte met Belgische roots die werkt in Nederland.  De gesprekken die BLAF met Bernardina had naar aanleiding van deze publicatie gingen voornamelijk over : België ! de ruimtelijke en stedenbouwkundige (en politieke) structuur van ons land, over optimisme en geloof in architectuur, over lokaal en globaal bewustzijn, en over opdrachtgeverschap. Dit zijn ook de thema’s die BLAF in hun presentatie hebben aangehaald.Renaat Braem

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling Renaat Braem 1910 2010  verschenen er twee boeken rond Renaat Braem.
Braems veelbesproken pamflet ''Het lelijkste land ter wereld ''(1968), waarin hij de Belgische ruimtelijke (wan)orde aan de kaak stelt, is op veel punten nog brandend actueel. Daarom besloot CVAa het opnieuw uit te geven, voorzien van een inleiding en annotaties door Francis Strauven.


Het VIOE bracht dan weert de oeuvrecatalogus van Braem uit onder de titel 'Renaat Braem 1910-2001 architect'. Braems totaalbeeld tracht men te vatten door een overzicht te geven van meer dan 300 geillustreerde projecten van de vroege jaren 1930 tot en met de jaren 1980. In een tweede essayistisch luik komt Braems ideologie en zijn architecturaal streven naar een synthese van de kunsten aan bod. Hierin gaan toonaangevende auteurs op zoek naar zijn betekenis voor de architectuur.Vincent van duysen

Zelden vind je een architect die zo rigoureus probeert de ruimte tot haar meest essentiële vorm te reduceren en daarbij uiterst gevoelig blijft voor de menselijke ervaring van die ruimte. Sinds 1993 realiseerde de Belgische architect Vincent Van Duysen een reeks bijzondere projecten in Europa en de VS. Dit boek vormt de volledige monografie van Van Duysens werk. Het boek werd eerst in het Engels uitgegeven door Thames & Hudson, maar nu brengt Lannoo in samenwerking met SUN Architecture ook een Nederlandstalige editie op de markt.

Van Duysen ontwerpt woningen, kantoren en winkelruimten, maar ook meubels en decoratieve objecten onder meer voor de internationaal opererende fabrikanten als B&B Italia, Poliform, Obumex en Swarovski. Meer dan dertig projecten worden in detail besproken en uitvoerig geïllustreerd met foto’s van Alberto Piovano. Daarnaast bevat het boek een chronologisch projectoverzicht.

Het boek vormt het eerste overzicht van het volledige werk van Vincent Van Duysen. Meer dan dertig projecten - van woningen tot bedrijfsgebouwen en design- en meubelontwerpen - worden in detail uitgewerkt en geïllustreerd met nieuwe foto''s van Alberto Piovano.
Het boek bevat bijdragen van internationale architecten als David Adjaye en Michael Gabellini, modeontwerpster Ann Demeulemeester en meubelontwerper Patricia Urquoila. De introductie van het boek was in handen van architectuurcriticus Marc Dubois.
In publieke opdracht

Bij Sun Architecture verscheen in 2010 het boek In Publieke Opdracht van Hans Ibelings dat terugblikt op 10 jaar Vlaamse bouwmeester. Jef Van Oevelen nam voor www.vlaamsearchitectuur.be het boek grondig door, hieronder vindt u een korte samenvatting:

"In 1999 begon voor Vlaanderen een langzame weg in het zoeken en realiseren van een betrouwbare weg in de toekenning van architectuuropdrachten in de openbare sector.  Bob Van Reeth trad aan als eerste bouwmeester en werd na vijf jaar opgevolgd door Marcel Smets, die ook vandaag stilaan aan het einde van zijn termijn toekom

Juist naar aanleiding van het verstrijken van dit eerste decennium, 400 proefprojecten verder, dit eerste jubileum, werd aan Hans Ibelings gevraagd om op een eigen manier een kritische, oordelende beschouwing te schrijven over het reilen en zeilen van dit bouwmeesterschap, en meer bepaald over de hoofdactiviteit van de “open oproep”.

Waar de eerste bouwmeester er in geslaagd is een instrument op de kaart te zetten, kunnen we zeggen dat de tweede er in geslaagd is om dit te verfijnen en te institutionaliseren.  Het systeem is werkbaar geworden, de besturen zijn overtuigd van de mogelijkheden en zijn er ook stilaan mee vertrouwd.
Waar Bob Van Reeth probeerde te overtuigen dat een gebouw moet ageren als een intelligente ruïne, een ruimte, die kan evolueren, andere programma’s kan opnemen, meer is dan de functionele som van oppervlaktes, heeft Marcel Smets het accent gelegd op de stedelijkheid, het stadsontwerp.  Het accent werd gelegd op infrastructuurwerken, meer aandacht besteed aan ontwikkelingen in de scholenbouw en terecht nieuwe opties genomen in de omgang met ons erfgoed."
Belgische architecten en hun huis

17 reportages van 17 inspirerende woningen waar architecten als Juliaan Lampens, Bob van Reeth of Peter Swinnen zelf wonen.
Fotografe Diane Hendrikx en styliste Muriel Verbist gingen op bezoek bij 17 toonaangevende Belgische architecten. Naast een portret van de architect zelf maakten ze ook een uitgebreide reportage van zijn of haar huis.  Inspirerende foto’s tonen hoe architecten als Bob van Reeth,  Julien Lampens en Peter Swinnen zelf wonen. Industriële loften worden afgewisseld door architecturale pareltjes uit de jaren ’50, moderne woningen op de buiten door strak vormgegeven herenhuizen.  Het boek brengt een aansprekende mengeling van inspirerende stijlen en elke architect toont op die manier zijn visie op wonen en leven. Een visie die nog eens verduidelijkt wordt door bondige teksten waarin de architect zelf aan het woord wordt gelaten. Een prachtig vormgegeven boek dat zowel in het Nederlands als in het Frans wordt uitgegeven.

Ook dit boek zal binnekort op deze site uitgebreider aan bod komen.
Deel dit artikel:
Onze partners