Jaaroverzicht 2021: de 10 meest gelezen artikels

Het Steen in Antwerpen staat met twee artikels in de top 10.

Afgelopen jaar schotelde onze redactieploeg u zoals gewoonlijk een boeiende mix van architectuurnieuws voor. Maar welke artikels werden in 2021 op architectura.be het meest gelezen? Een overzicht in de vorm van een top 10!

10. Rubenshuis kondigt nieuwe toekomstvisie aan met onthaalgebouw van Robbrecht en Daem architecten

Onze redactie stuurt sinds dit jaar geregeld newsflashes uit om belangrijk architectuurnieuws heet van de naald tot bij jullie, onze lezers, te brengen. Meestal berichten we over gewonnen ontwerpwedstrijden en dat jullie daar benieuwd naar zijn, blijkt duidelijk uit deze top 10 waar maar liefst vier keer een dergelijk artikel in prijkt. Robbrecht en Daem architecten sleepte in 2021 een aantal prestigieuze projecten in de wacht, waaronder het nieuwe onthaalcentrum voor het Rubenshuis in Antwerpen. 
 

9. OPINIE: ‘Sloopt nieuw ‘cultuur’huis brutalistisch erfgoed in Hasselt? Over ons lijk.’

Jakob Ghijsebrechts en diens collega bij a2o-architecten Cente Van Hout lanceerden begin dit jaar een oproep op architectura.be om het met sloop bedreigde Admistratief Centrum in Hasselt - als schaars voorbeeld van het Hasselts brutalisme - te bewaren. Het stadsbestuur van Hasselt besliste om de site van het Administratief Centrum een nieuwe functie te geven als cultuurhuis en kunstenwerkplaats, waarbij het gebouw van architect Louis Ghysebrechts een herbestemming kan krijgen. Het is dus nog niet helemaal zeker dat het gebouw behouden blijft. 
 

8. An Fonteyne (noAarchitecten) over Het Steen: “Dit kan tot een interessant, eeuwenoud debat leiden”

De renovatie en uitbreiding van Het Steen ging over de tongen in 2021. Het debat over de ‘smaak van architectuur’ werd ook op architectura.be gevoerd. An Fonteyne van noAarchitecten reageerde voor het eerst op de commotie op onze website, en dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan.
 

7. Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten ontwerpen BRUSK, een nieuwe tentoonstellingshal voor Brugge

In januari kondigde de Stad Brugge de aanstelling aan van een ontwerpteam voor BRUSK, de nieuwe museum- en kunstsite die de historische trekpleister nog beter op de internationale culturele kaart moet zetten. De Design & Build-procedure draaide uit op winst voor het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten in samenwerking met CIT Blaton Real Estate Development.


6. Robbrecht en Daem en Osar mogen nieuw Jessa Ziekenhuis ontwerpen

Ook het Jessa Ziekenhuis in Hasselt maakte het ontwerp bekend voor zijn nieuwe gebouw. Na het voorgaande zal het niet meer verrassen dat ook hier Robbrecht en Daem met de hoofdprijs aan de haal ging, dit keer in team met Osar.  

 

5. B-architecten vormt beschermde quarantainestallen om tot bruisend cohousingproject

Quarantaine en cohousing: het lijkt een contradictio in terminis, maar niet in het Kempische Essen waar B-architecten de voormalige quarantainestallen, een beschermd monument, heeft omgevormd tot een bruisend cohousingproject met 44 BEN-woningen en een bed & breakfast. De stallen werden in 1898 gebouwd aan de Nederlandse grens om geïmporteerd vee in quarantaine te houden alvorens het kon doorreizen naar België. Een concept dat ons de dag van vandaag al lang niet meer verbaast, maar wel doet lezen, meer dan tweeduizend keer zelfs.

 

4. Het nieuwe VRT-gebouw: de twee alternatieve ontwerpen

Wat als...een ander ontwerpteam de Design & Build-wedstrijd voor het nieuwe VRT-gebouw had gewonnen? Een vraag waar u kennelijk benieuwd naar was, want ons artikel over de twee alternatieve ontwerpen die werden weerhouden tijdens de selectieprocedure is meer gelezen dan de bekendmaking van het winnende team zelf. BINST ARCHITECTS en Schmidt Hammer Lassen Architects enerzijds en Architecten Achtergael, META architectuurbureau en jo taillieu architecten stelden hun ontwerp in primeur voor op architectura.be. Waarvoor dank!


3. Marc Dubois over de smaak van architectuur

De commotie rond het Gravensteen en Het Steen liet ook de gerespecteerde architectuurcriticus Marc Dubois niet onbetuigd. Dubois stelt zich in dit veelgelezen opiniestuk ernstige vragen bij de impact van sociale media en de trend om vakmensen te wantrouwen. 

 

2. David Chipperfield geeft historisch kroonjuweel in Nieuwpoort-Bad glorie van weleer terug

Als een veelgeprezen architect als David Chipperfield zijn handtekening zet onder een project in ons land, wil u dat geweten hebben. Onze eerste newsflash van 2021 leidde zo tot het tweede meest gelezen artikel van het jaar. Het is nog wachten tot 2024 vooraleer we een van de laatste kroonjuwelen aan de Belgische kust – ‘The Grand’, voorheen bekend als ‘White Residence’ – zullen zien zien herrijzen uit haar as. 


1. Verwarmingsspecialist stopt met productie cv-ketels

Een verrassende nummer één, en toch ook weer niet. Tijdens de klimaattop in Glasgow, en de dag nadat de Vlaamse regering haar klimaatakkoord afklopte, publiceerden we op architectura.be dat de bekende HVAC-specialist Itho Daalderop stopt met de productie van cv-ketels, en voluit de kaart trekt van warmtepompen. Een nieuwtje dat kennelijk insloeg als een bom op het wereldwijde web.

Deel dit artikel:
Onze partners