Jaaroverzicht 2021: projecten om naar uit te kijken

Hoewel we het jaar weer in zwaar coronaweer starten, kunnen we ons (architectuur)hart ophalen aan de vele projecten die we in 2022 in volle glorie zullen kunnen bewonderen. Een subjectieve bloemlezing van tien projecten om naar uit te kijken. 

Beurs- en congresgebouw, Brugge 

In Brugge is het in 2022 uitkijken naar de feestelijke opening van het langverwachte beurs- en congresgebouw, die gepland is in het voorjaar. Het architectenteam - Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau - ontwierp een beurshal als een overdekt en afsluitbaar plein waar allerhande evenementen kunnen plaatsvinden. Maar tegelijkertijd kan het gebouw, wanneer er geen activiteiten voorzien zijn, omgevormd worden tot een publiek overdekt plein, toegankelijk voor alle passanten en integraal deel uitmakend van de buurt.

 

Renovatie stadhuis, Antwerpen

In Antwerpen leggen HUB en Origin Architecture & Engineering i.s.m. Bureau Bouwtechniek dit voorjaar de laatste hand aan de restauratie en renovatie van het stadhuis. Het neo-renaissencemonument op de Grote Markt krijgt een duurzame toekomst, waarin het opnieuw alle kabinetten zal huisvesten en zich zal openstellen voor het publiek. De benedenverdieping wordt opnieuw een centrale foyer met de hoofdtoegang op de Grote Markt. De tweede verdieping wordt het ‘verlicht verdiep’ gedoopt dankzij de creatie van twee dubbelhoge vestibules die een overvloed aan daglicht laten binnenvallen, en een prachtig uitzicht bieden op de omliggende daken en de wolkenhemel. 


Vernieuwd WTCB-kantoorgebouw, Zaventem

Machina Viriditas. onder die klinkende noemer wordt de ambitieuze renovatie van het WTCB-kantoorgebouw in Zaventem in 2022 voltooid. Als promotor van technologische innovatie in de bouwsector moet deze verbouwing een voorbeeldproject worden op velerlei vlakken: van energetische renovatie en circulair hergebruik tot de toepassing van groengevels en geavanceerde digitale technologieën. Het ontwerp is van de hand van BOVAArchitects i.s.m. Bureau Bouwtechniek. . 

 

Wintercircus, Gent

Tegen het einde van het jaar is Gent een concertzaal rijker. Dan zou immers het gerenoveerde Wintercirus haar deuren openen. Dit voormalige circus dat later werd omgevormd tot garage door de familie Mahy, wordt nu nieuw leven in geblazen door Baro architectuur, SumProject en VK Architects & Engineers, naar het oorspronkelijk concept van Atelier Kempe Thill en aNNo architecten in opdracht van SOGent. Het wordt een ontmoetingsplaats met een overdekt publiek plein, flexibele werkplekken en een concertzaal voor 500 toeschouwers onder het plein. 

 

’t Centrum Kamp C, Westerlo

Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, voltooit in de lente van 2022 op zijn site in Westerlo het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Het ontwerp van bouwconsortium Kamp Circulair, dat bestaat uit BeneensTENStreng-thMuurtuinWest ArchitectuurTenerga en VITO – is er volgens Kamp C toe in staat van het nieuwe gebouw een katalysator te maken voor circulair bouwen in Vlaanderen, onder meer door zijn aanpasbaarheid en een bewuste keuze van materialen en technieken, al dan niet met een circulair gebruiksmodel. 


MULTI, Brussel

In Brussel is het uitkijken naar de oplevering van MULTI, de herbestemming van de iconische Philipstoren aan De Brouckère door CONIX RDBM architects. De transformatie van deze kantoortoren heeft als doel van een eenzijdig kantoorgebouw naar een gemengd programma met een publieke meerwaarde te gaan. Het wordt een katalysator voor de voetgangerszone, een connector voor de publieke ruimtes in de omgeving. Het is een transformatie van een zwarte zware doos naar een transparant, uitnodigend geheel.

 

Gevangenis, Haren

Nog een markant project in het Brusselse dat in 2022 wordt opgeleverd is de nieuwe gevangenis van Haren. Op het 15 hectare grote terrein realiseert de Regie der Gebouwen ca. 116.000 m² gebouw dat plek biedt aan 1.190 gedetineerden. Op het complex komen onder meer twee arresthuizen en een strafhuis voor mannen, een gesloten en een open instelling voor vrouwen, een ziekenhuis, een psychiatrische afdeling, een sportcomplex en een werk- en opleidingsatelier. Het ontwerpteam rond EGM Architecten en B2Ai creëerde een innovatief ‘gevangenisdorp’ met diverse kleinere prettig ogende gebouwen die in omvang, vorm en materialisatie verschillen. De afwisseling in beeld en schaal reflecteert de opzet van een regulier dorp.

 

Slim maakgebouw Thor Park, Genk

Op Thor Park in Genk verrijst een gloednieuw gebouw voor slimme maakbedrijven, naar een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects. Dit nieuwe gebouw is 8000 m² groot en bestaat uit productiehallen, kantoorruimtes, labo’s en testruimtes. Het is de bedoeling om het slimme maakgebouw op termijn te laten groeien van 8000 m² naar in totaal 30.000 m².  

 

Mobiliteitshub, Mechelen

Een ietwat atypisch gebouw in deze lijst is de mobiliteitshub die POLO Architectsarchipelago en Vogt Landscape Architects voor Mechelen. Dit complex is dan ook veel meer dan een parkeervoorziening aan de rand van de stad. De expressieve constructie krijgt op het dak een publieke groene tuin en op een lager gelegen niveau een evenementenplein met zicht op de historische binnenstad. De sokkel krijgt dan weer een commerciële invulling en vormt samen met het met zorg ontworpen naastgelegen welkomstplein, het kloppende hart van de hub, een aantrekkelijke en levendige plint.  De hub vormt de eerste stap in de herontwikkeling van de Keerdok- en Eandissite aan het Rode Kruisplein.

 

Nieuwe innovatiecampus Living Tomorrow, Vilvoorde

In 2022 ziet ook de nieuwe innovatiecampus op de site van Living Tomorrow in Vilvoorde het levenslicht. De futuristische toren van 15 verdiepingen en bijna 50 meter hoog zal plaats bieden aan tentoonstellingsruimtes, vergaderzalen, een hotel, restaurant en een droneport op het dak.  “De coronacrisis werd een extra stimulans voor een groene innovatiegolf en een gigantische digitale versnelling waar we samen met 50 bedrijven mee op zullen inzetten”, aldus oprichter en architect Frank Beliën en CEO Joachim De Vos. Living Tomorrow sloeg voor het nieuwe gebouw de handen in elkaar met Vittorio SimoniUAU collectiv en Mojo Retail

Deel dit artikel:

Onze partners