Jaaroverzicht 2022: de tien markante projecten

Elk jaar blikken we met Architectura even terug op wat er het voorbije jaar allemaal bewoog op vlak van architectuur en bouw. En dat blijkt weer heel wat te zijn! Hieronder kan je het lijstje met tien markante projecten van 2022 bekijken.

Wintercircus, Gent

Met het oog op een opwaardering kreeg het voormalige historische Wintercircusgebouw met zijn rijke erfgoedwaarde een herbestemming als concertzaal, kantoor- en co-workingruimte en loungeruimte met café en restaurant. Een titanenwerk van BARO Architectuur en SumProject in samenwerking met VK Architects & Engineers en NO4MAD, naar het oorspronkelijk concept van Atelier Kempe Thill en aNNo architecten.

 

Kindercampus Theodoor, Jette

Kindercampus Theodoor, op de Brussels Health Campus van de Vrije Universiteit Brussel in Jette, werd in 2022 ingehuldigd. Hier is het kind koning op de campus. Binnen de campus bevindt zich een  kleuter- en lagere school, een kinderdagverblijf, scoutslokalen, kantoren en ruimtes voor Huis van het kind, Kind & Gezin en CAW. De ontwerpers van Cuypers & Q architecten ontworpen een levendige campus die open staat voor de buurt en die de natuurbeleving van kinderen versterkt. Daarnaast staat duurzaamheid ook binnen deze campus centraal.

 

Kantoorgebouw Buildwise, Zaventem

Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) kreeg in 2022 een nieuwe naam: Buildwise. Naast de nieuwe identiteit en de strategie zijn ze ook verhuisd naar een nieuw kantoorgebouw in Zaventem. BOVAArchitects stond in voor het ontwerp voor de duurzame werkplek. Het vernieuwde kantoorgebouw, met een oppervlakte van circa 12.500 m2, heeft ruimte voor een polyvalente ruimte en labo voor drones en een labo voor automatisatieprocessen. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van een toekomstgericht groengevelsysteem om de stad te vergroenen.

 

Multi, Brussel

In Brussel vormde CONIX RDBM Architects de oude De Brouckèretoren om tot een gebouw met een gemengd programma met een publieke meerwaarde. Door het hergebruik van materialen zet de ontwerper hoog in op circulair bouwen. In december 2022 werden de werken aan het modernistische kantoorgebouw afgerond.

 

KMSKA, Antwerpen

Meer dan tien jaar duurde de werkzaamheden aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). In 2022 opende het museum opnieuw haar deuren voor kunstliefhebbers. Dankzij een ingenieuze uitbreiding met tien nieuwe museumzalen en een staalconstructie van 1 miljoen kilo kwam er 40% exporuimte bij zonder dat de structuur en de uitstraling van het oorspronkelijke gebouw moesten inboeten. Binnen het KMSKA ontstonden twee museale werelden op één plek, waarbij het architecturale contrast tussen de historische symmetrie en de hedendaagse asymmetrie een unieke beleving garandeert. Een ontwerp van KAAN Architecten in samenwerking met Royal HaskoningDHV, Bureau Bouwtechniek en architectenbureau Fritz.

 

Buurtcentrum AMAL AMJAHID, Sint-Jans-Molenbeek

Een openbaar en multifunctioneel gebouw langs het kanaal in Molenbeek, dat leverde BOGDAN & VAN BROECK af in opdracht van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Binnen het ontwerp vinden we een sporthal, een boksclub en een kinderdagverblijf terug. Deze werden met elkaar verbonden aan de hand van gemeenschappelijke buitenruimtes.

 

Louise Marie, Antwerpen

De markante Residentie Louise Marie bevindt zich op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat. Dit woonproject omvat 207 appartementen waarin er al verschillende bewoners hun intrek namen. CORES Development, POLO architects en aannemer Vanhout formuleren met dit project een uitgekiend, duurzaam en toekomstgericht antwoord op stedelijke uitdagingen. MACOBO-STABO stond in voor de studie omtrent stabiliteit. Deze nieuwste stadsontwikkeling gaat slim en creatief om met schaars beschikbare ruimte. Zo worden twee zorgvuldig georiënteerde slanke torens verbonden door een glazen wand.

 

Stadhuis, Antwerpen

Na een grondige restauratie en renovatie van 3,5 jaar opende het stadhuis van Antwerpen opnieuw haar deuren in juni 2022. Op de benedenverdieping bevindt zich een publieke ruimte, en ook alle kabinetten komen samen onder één dak met oog voor de hedendaagse comforteisen. Het Schoon Verdiep, zoals de Antwerpenaren hun stadhuis noemen, is volledig klaar voor de toekomst op het gebied van duurzaamheid. HUB en Origin Architecture & Engineering sloegen voor dit project de handen in elkaar. Ze werden bijgestaan door Bureau Bouwtechniek, Daidalos Peutz, RCR, BAS, FPC en kunstenares Germaine Kruip.

 

BMCC, Brugge

De Brugse binnenstad kreeg er in 2022 een trekpleister bij. Het Beursplein, voorheen een parking, kreeg op 31 maart een Beurs-, Meeting- en Congrescentrum. Het ontwerp van Souto de Moura Architects en META Architectuurbureau bestaat uit een multifunctionele beurshal van 4500 m2 op het gelijkvloers en een congresgedeelte met auditorium en restaurant op de bovenverdiepingen voor ruim 500 deelnemers. Door een enorme uitkraging ontstaat een overdekte inkom en lijkt het monumentale gebouw op een glazen sokkel te rusten.

 

Agrotopia, Roeselare

In opdracht van Vlaams onderzoeksinstituut voor land- en tuinbouw Inagro en REO Veiling leverden META architectuurbureau en Van Bergen Kolpa Architecten het grootste publieke gebouw voor onderzoek naar stedelijke voedselproductie van Europe op, Dakserre Agrotopia. Dit gebouw, met zijn gefacetteerde glazen gevels, monumentale entreetrap en stapeling van functies bezorg Roeselare een markant en architecturaal gezicht aan tuinbouw op de daken van de stad. Door innovatief gebruik te maken van water en stedelijke restwarmte te hergebruiken gaat Agrotopia een circulaire symbiose aan met de stad. Agrotopia is het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking tussen beide architecten, Wageningen UR Glastuinbouw, Tractebel Engineering en Smiemans.

 

En nog een elfde toemaatje: 

Ziekenhuis ZNA Cadix, Antwerpen

Het nieuwe centrumziekenhuis, in de voormalige oude Cadix havenwijk, moet het zorgaanbod van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) gaan optimaliseren. Via een architectuurwedstrijd leverden diverse bouwteams niet alleen een ontwerp op, maar ook een locatie. Het bouwteam bestaande uit Kairos, Euro Immo Star, VK Architects & Engineers, Robbrecht en Daem architecten en OMGEVING kwam als laureaat uit de wedstrijd. Zij stelden een centrale locatie in een groene omgeving voor, tussen Park Spoor Noord, de dokken en de stadskern. In 2023 zal de verhuis plaatsvinden.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage