Jaaroverzicht 2022: internationale awards

De architecten van België hebben ook een uitstekende internationale reputatie. Dat kunnen we concluderen uit de tal van Belgische projecten en ontwerpers die in 2022 in het buitenland in de prijzen vielen. Een overzicht.

World Architecture Festival Award

In Lissabon werden in december de winnaars bekendgemaakt van de World Architecture Festival Awards 2022. Dakserre Agrotopia in Roeselare, ontworpen door META architectuurbureau en van Bergen Kolpa architecten, ging lopen met de hoofdprijs in de categorie ‘Completed Buildings: Production energy and recycling’. In opdracht van Vlaams onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro en REO Veiling ontwierpen de architectenbureaus het grootste publieke gebouw voor onderzoek naar stedelijke voedselproductie van Europa.

>> lees het volledige artikel

 

ARC22 Awards

Later in het jaar werden de winnaars van de ARC22 Awards bekendgemaakt in Den Haag. In aanwezigheid van 300 genodigden uit de topwereld van architectuur werden twee Belgische projecten bekroond.

De jury bekroonde Campus Cadix in Antwerpen als één van de winnaars. In deze campus voegde Korteknie Stuhlmacher Architecten een kunstzinnige en een technische middelbare school samen. Naast de school werden er ook een aantal woningen geïntegreerd in de havenomgeving. Oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een groot nieuwbouwblok geven de campus op het Eilandje weer vorm. Hun werk werd gekroond met de ARC22 Architectuur Award.

Naast Campus Cadix werd het Kleine Zennepark in Brussel uitgeroepen tot winnaar van de ARC22 Stedenbouw Award. Okra Landschapsarchitecten en Brut zorgden voor een tansformatie van een stadwijk. Het park zorgt voor lucht en ruimte in een dichtbebouwd gebied. Daarnaast biedt het de kans op diverse soorten ontmoetingsgelegenheden, waaronder scholen en cultuurcentra.

>> lees het volledige artikel

 

Dezeen Awards 'publieksprijs'

In oktober maakte de Britste architectuursite Dezeen de winnaars van de publieksprijzen bekend. Eén van deze winnaars was het project Cohousing De Sijs. Binnen dit project werd een oude cafetaria gerenoveerd tot een gemeenschappelijke ruimte met collectieve functies en twee compacte woongebouwen met elk zes BEN-appartementen. Het ontwerp was van OFFICEU architects voor urbanity. Zij ontvingen de publieksprijs in de categorie ‘Housing Project’.

>> lees het volledige artikel

 

International Architecture Awards

Het Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design, reikt samen met The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies jaarlijks de International Architecture Awards uit. In totaal vielen 150 wereldwijde projecten in de prijzen waaronder twee Belgische projecten.

De prestigieuze International Architecture Award ging in het jaar 2022 naar het evenementengebouw in Middelkerke. Het ontwerp kwam tot stand onder leiding en supervisie van Debuild. Architectenbureau ZJA en DELVA Landscape Architecture Urbanism creëerden een nieuw evenementengebouw dat tegelijkertijd de bestaande zeedijk moest versterken. In samenwerking met OZ, Bureau Bouwtechniek en een reeks deskundigen, die samen het bouwteam Nautilus vormen, combineren ze kustversterking, leefbaarheid en duurzaamheid.

Naast het evenementengebouw in Middelkerke van ZJA en DELVA mocht ook de renovatie en uitbreiding van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen een International Architecture Award in ontvangst nemen. Het ontwerp van KAAN Architecten brengt de hedendaagse allure van het nieuwe volume met de robuuste neoclassicistische architectuur van het oorspronkelijke gebouw samen. Het architectenbureau realiseerde dit ontwerp samen met Artes Group (Artes Roegiers - Artes Woudenberg), Royal HaskoningDHV, Bureau Bouwtechniek en architectenbureau Fritz.

>> lees het volledige artikel

 

European Healthcare Design Awards

Na drie jaar was het eindelijk weer tijd voor een fysieke editie van de European Healthcare Design Awards. Architects for Health en SALUS reikten in 2022 tijdens het grootste European Healthcare Design Congres ooit in Londen prijzen uit in verschillende categorieën. Het Joseph Bracops ziekenhuis in Anderlecht sleept de Future Healthcare Design Award in de wacht. Samen met NU architectuuratelier ontwierp archipelago een ziekenhuis op basis van de principes van circulaire economie.

>> lees het volledige artikel

 

New European Bauhaus Prize

Elk jaar reikt de Europese Commissie de New European Bauhaus Prize uit. Hiermee worden projecten beloond die de waarden en kerngedachten van de Europese Green Deal dichter bij de mensen en lokale gemeenschappen brengen. De jury selecteerde 52 finalisten in vier verschillende categorieën. Het woon- en zorgproject De Korenbloem in Kortrijk, ontworpen door Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten en Sergison Bates Architects was als enige Belgische architectuurproject genomineerd binnen de categorie ‘Prioritising the places and people that need it the most’. In maart werden ze bekroond met de New European Bauhaus Prize, eerder sleepte het project ook al een Belgian Building Award 2022 in de wacht.

>> lees het volledige artikel

 

MIPIM

Het jaar startte al meteen goed. Het ontwerp voor de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis ging met de hoofdprijs lopen op de MIPIM Awards in Cannes. In de categorie ‘Best Office and Business Development’ kaapten de architectenbureaus Baumschlager Eberle Architekten, Styfhals architecten en Jaspers-Eyers Architects de prijs voor de neus van hun tegenstanders weg. Samen met de studiebureaus Sweco (technieken) en MACOBO-STABO (stabiliteit) en bouwbedrijf Eiffage ontwierpen ze de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis waar het atrium de verbindende rol speelt.

>> lees het volledige artikel

Deel dit artikel:
Onze partners