Jaaroverzicht 2022: de vijf meest beluisterde podcasts

De Architectura-podcast is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde. In 2022 publiceerden we maar liefst 24 afleveringen over uiteenlopende thema’s zoals bouwindustrialisatie, schijnzelfstandigheid en de valkuilen voor beginnende architecten. Het leverde ons zelfs een nominatie op voor de Belgian Podcast Awards. Maar welke van de in 2022 verschenen podcasts werden het voorbije jaar nu het meest beluisterd? Ontdek de top 5!

  1. Stadsverdichting: de weg naar meer hoogbouw

Over stadsverdichting, en hoogbouw in het bijzonder, is ook in 2022 hevig gedebatteerd. Een open brief van Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs over de thematiek deed veel stof opwaaien. Net in die periode publiceerde Architectura samen met Reynaers een podcast over stadsverdichting en de rol van hoogbouw daarin. U luisterde gretig naar wat Luc Binst (BINST ARCHITECTS), Kurt Van Den Bergh (Reynaers Aluminium), Thijs Verfaillie (Bureau Bouwtechniek) en Sven Verbruggen (UAntwerpen) erover te vertellen hadden.

 

  1. Prefabbaton; welke rol heeft prefabbeton richting een duurzame wereld?

Deze podcast die we samen met FEBE maakten, leverde ons een nominatie op in de categorie ‘smartest podcast’ op de Belgian Podcast Awards. Niet verrassend dus dat hij het schopt tot in onze top 5. Sonja Kuypers (Ebema NV en Febestral), Vincent Kerkstoel (Groep Kerkstoel en FEBE) en Dirk Engelen (BINST ARCHITECTS) gingen in deze aflevering in gesprek over de rol die prefabbeton kan spelen in een bouwsector die onder druk staat door stijgende kosten. 

 

    3. Wat is de kostprijs van circulair bouwen?

Dat circulair bouwen razend actueel blijft, staat buiten kijf. In 2022 lanceerden we de Circubuild-podcast op onze zusterwebsite en maar liefst twee van deze afleveringen halen onze top 5 van 2022. In deze aflevering gingen Toon Possemiers (Cenergie), Jona Michiels (Groep Van Roey) en Joep Römgens (Schüco Benelux) in op de kostprijs van circulair bouwen. De praatgasten waren het erover eens: circulair bouwen is duurder dan traditioneel bouwen. Maar er zit een addertje onder het gras.

 

  1. Waarom modulair bouwen?

Ze worden vaak in één adem genoemd, maar wat is de correlatie tussen circulair en modulair bouwen? En waarom zou je inzetten op de legolisering van de bouwmarkt? In deze aflevering gidsten we je doorheen de modulaire wereld samen met Waldo Galle (VUBe n VITO), Koen Lismont (De Meeuw) en Ruben Braeken (Mosard en B+ architecten).

   1. De verloning van architecten

Het zal niet verrassen dat onze podcast over de verloning van architecten er met 1.030 luisteraars met kop en schouders bovenuit steekt. Het is en blijft een heet hangijzer binnen de sector en een topic waar meerdere podcasts aan te wijden zijn als je weet dat architecten voorlaatste staan qua gemiddeld loon in vergelijking met andere vrije beroepen. Waar ligt de oorzaak van dit probleem? En wat kunnen we daaraan doen? We spraken erover met Johan Rutgeerts, emiritaat docent aan de KULeuven, Steven Lannoo van NAV en Vincent Van Den Broecke van Blanco Architecten.

Benieuwd naar meer? Je kan alle Architectura-podcast beluisteren op deze website

Deel dit artikel:
Onze partners