Wat is de kostprijs van circulair bouwen?

Wat is de kostprijs van circulair bouwen? De gasten in deze nieuwe Circubuild podcastaflevering, naar een initiatief van Architectura, zijn het er alleszins over eens: circulair bouwen is duurder dan traditioneel bouwen. Maar er zit een addertje onder het gras. Als je rekening houdt met de total cost of ownership kantelt de kostprijs in het voordeel van circulair bouwen. Toon Possemiers (Cenergie), Jona Michiels (Groep Van Roey) en Joep Römgens (Schüco Benelux) klaren het uit en ze gaan op zoek naar hoe de kostprijs van circulair bouwen nog gedrukt kan worden. 

 

"In een as a Service-model heeft de fabrikant meer greep op de grondstoffen waardoor hij deze kan hergebruiken. Zo wordt het uiteindelijk financieel interessanter." Toon Possemiers breekt een lans voor het as a Service-model, maar dan moet het wel goed toegepast worden. Nu wordt er volgens hem nog te veel as a Service verkocht, zonder dat het veel duurzamer is dan standaard. Jona Michiels treedt hem bij en beseft dat als de circulaire industrie echt aan betaalbaarheid wil werken, de productiviteit moet verhogen. "En dat kan alleen door een bepaalde vorm van standaardisatie."

Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele Circubuild podcastpartners. DerbigumSchücoGYPROC Saint-GobainJansen AG.

 

DEEL DEZE PODCAST:
Onze partners