De verloning van architecten

Hoe is het gesteld met de verloning van architecten? Een onderwerp waar meerdere podcasts aan te wijden zijn als je weet dat architecten voorlaatste staan qua gemiddeld loon in vergelijking met andere vrije beroepen. Waar ligt de oorzaak van dit probleem? En wat kunnen we daaraan doen? We spreken erover met specialisten op verschillende niveaus. Johan Rutgeerts, emiritaat docent aan de KULeuven, Steven Lannoo van NAV en Vincent Van Den Broecke van Blanco Architecten.

 

"De grootste bedreiging voor de sector is dat we onze beste mensen omwille van verkeerde redenen gaan kwijtraken aan andere sectoren en dat we de creativiteit en kennis, het enige waar we op kunnen steunen, zouden verliezen." Om Steven Lannoo (NAV) zijn bekommernis te voorkomen, moeten er aardverschuivingen plaatsvinden. Ten eerste op gebied van concurrentie, die onder andere in de wedstrijdcultuur zijn tol eist. Ten tweede de professionalisering van het ondernemerschap in het vrije beroep. Dat start in het onderwijs, maar trekt zich door op vele facetten in de sector. Een mentaliteitswijzinging zal dus nodig zijn om de sector financieel te doen krijgen wat ze verdient. 

Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. Reynaers AluminiumVandersandenAssiver en All Colors of Communication.

DEEL DEZE PODCAST:
Onze partners