De Korenbloem bekroond met New European Bauhaus Prize (Studio Jan Vermeulen, Tom Thys Architecten, Sergison Bates)

Het woon- en zorgproject De Korenbloem in Kortrijk, ontworpen door Studio Jan Vermeulen ism Tom Thys Architecten en Sergison Bates Architects, is bekroond met de New European Bauhaus Prize. Deze prijs zet opmerkelijke projecten in de schijnwerpers die ‘duurzaamheid, inclusiviteit en schoonheid’ samenbrengen op een vernieuwende en voorbeeldige manier. De Korenbloem was als enige Belgische architectuurproject genomineerd en schoot nu ook de hoofdvogel af. Onlangs sleepte het project ook al een Belgian Building Award 2022 in de wacht. 

Met de New European Bauhaus Prize, elk jaar uitgereikt door de Europese Commissie, worden projecten beloond die de waarden en kerngedachten van de Europese Green Deal dichter bij de mensen en lokale gemeenschappen brengen. De jury selecteerde 52 finalisten in 4 verschillende categorieën. De Korenbloem was als enige Belgische architectuurproject genomineerd, en dit binnen de categorie ‘Prioritising the places and people that need it the most’. Het project werd door een panel van onafhankelijke experts gekozen uit meer dan 1.100 Europese inzendingen.

 

PILOOTPROJECT ZORG

De Korenbloem is een Pilootproject Zorg, een initiatief van het Vlaams Ministerie van Welzijn en de Vlaams Bouwmeester, dat innovatieve zorgconcepten samenbrengt met vernieuwende ruimtelijke modellen. Het project biedt nieuwe woonmodellen aan jongeren met vroeg-beginnende dementie en ouderen met een beroerte-gerelateerde handicap en somatische symptoomstoornis. Daarnaast probeert het project de bestaande barrières tussen de ‘zorg’ en de samenleving te doorbreken door nieuwe manieren van zorg te organiseren en het openstellen van twee gerenoveerde historische villa’s voor buurtactiviteiten en verenigingen. Het ontwerp van het project, in opdracht van VZW De Korenbloem, is het resultaat van een unieke internationale samenwerking tussen enerzijds de Belgische architectuurbureaus Studio Jan Vermeulen ism. Tom Thys Architecten, en anderzijds het Britse architectuurbureau Sergison Bates Architects, die samen een masterplan ontwikkelden voor deze site in Kortrijk en vervolgens elk een deelproject uitwerkten. Aan het deelproject van Studio Jan Vermeulen ism. Tom Thys Architecten werkten ook VK Architects & Engineers (technieken), Buro Groen (landschapsontwerp) en Katrol Architecten (werfopvolging) mee. 

Bron: Studio Jan Vermeulen
Deel dit artikel:
Onze partners