Woon- en zorgproject De Korenbloem maakt kans op New European Bauhaus Prize

Het woon- en zorgproject De Korenbloem in Kortrijk, ontworpen door Studio Jan Vermeulen ism Tom Thys Architecten en Sergison Bates Architects, is als enige Belgische architectuurproject finalist van de New European Bauhaus Prize. Deze prijs zet opmerkelijke projecten in de schijnwerpers die ‘duurzaamheid, inclusiviteit en schoonheid’ samenbrengen op een vernieuwende en voorbeeldige manier. Het project maakt ook kans op de publieksprijs, waarvoor je nog tot 16 mei kan stemmen via deze website. Zopas raakte ook bekend dat De Korenbloem op de shortlist prijkt van de Belgian Building Awards 2022. Hierover lees je binnenkort meer op Architectura. 

Met de New European Bauhaus Prize, elk jaar uitgereikt door de Europese Commissie, worden projecten beloond die de waarden en kerngedachten van de Europese Green Deal dichter bij de mensen en lokale gemeenschappen brengen.

Deze week werden de 52 finalisten bekendgemaakt in 4 verschillende categorieën. Opvallend daarbij is dat De Korenbloem in Kortrijk als enige Belgische architectuurproject werd genomineerd, en dit binnen de categorie ‘Prioritising the places and people that need it the most’. Het project werd door een panel van onafhankelijke experts gekozen uit meer dan 1.100 Europese inzendingen.


Pilootproject Zorg

De Korenbloem is een Pilootproject Zorg, een initiatief van het Vlaams Ministerie van Welzijn en de Vlaams Bouwmeester dat innovatieve zorgconcepten samenbrengt met vernieuwende ruimtelijke modellen. Het project biedt nieuwe woonmodellen aan jongeren met vroeg-beginnende dementie en ouderen met een beroerte-gerelateerde handicap en somatische symptoomstoornis. Daarnaast probeert het project de bestaande barrières tussen de ‘zorg’ en de samenleving te doorbreken door nieuwe manieren van zorg te organiseren en het openstellen van 2 gerenoveerde historische villa’s voor buurtactiviteiten en verenigingen. Het ontwerp van het project, in opdracht van VZW De Korenbloem, is het resultaat van een unieke internationale samenwerking tussen enerzijds de Belgische architectuurbureau’s Studio Jan Vermeulen ism. Tom Thys Architecten, en anderzijds het Britse architectuurbureau Sergison Bates Architects, die samen een masterplan ontwikkelden voor deze site in Kortrijk en vervolgens elk een deelproject uitwerkten. Aan het deelproject van Studio Jan Vermeulen ism. Tom Thys Architecten werkten ook VK Architects & Engineers (technieken), Buro Groen (landschapsontwerp) en Katrol Architecten (werfopvolging) mee. 

 

Publieksprijs

De Korenbloem maakt nu kans op één van de twee prijzen in haar categorie. Daarnaast maakt het project ook kans op een publieksprijs. Deze prijs wordt bepaald door een publieke stemming. Stemmen op De Korenbloem kan nog tot 16 mei 2022 via deze link. De winnaars zullen bekend gemaakt worden tijdens het New European Bauhaus Festival dat plaats zal vinden in Brussel van 9 tot en met 12 juni 2022.

Bron: Studio Jan Vermeulen
Deel dit artikel:
Onze partners