22 genomineerden stoten door naar shortlist Belgian Building Awards 2022

Zestien projecten zijn genomineerd voor de Belgian Building Awards 2022. Uit 109 inzendingen - een recordaantal – heeft de zeskoppige jury een shortlist samengesteld van zestien kanshebbers binnen twee categorieën: Groepswoningbouw en Herbestemming. Daarnaast zijn ook zes architecten(bureaus) genomineerd in de categorie Rookie of the Year. En zoals voorgaande jaren zal de jury opnieuw een Pioneer Award uitreiken. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op dinsdag 24 mei op BATIBOUW.

Groepswoningbouw

De categorie groepswoningbouw bekroont projecten die op innovatieve wijze erin slagen om in één project meerdere woningen te combineren en daarbij een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. In deze categorie selecteerde de jury acht kanshebbers: Villa Kameleon in Zoersel (FELT architecture & design), Habitat Groupé Saint-Servais in Namen (Specimen), De Korenbloem in Kortrijk (Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten), Sociale woonbuurt Schaerdeke in Lo-Reninge (Architectenbureau Bart Dehaene), Korbeek Winners in Leuven (Carton123 architecten), In de stad - zes binnenstedelijke woonentiteiten in Mechelen (dmvA), Ilôt Fontainas in Brussel (B612 Architectes) en Verweven stedelijke ecologie in Vorst (BOB361 architects).
 

Herbestemming

Wie efficiënt ruimtegebruik zegt, zegt herbestemming. In deze categorie wordt dan ook een project bekroond dat op innovatieve wijze een nieuwe toekomst heeft gegeven aan een bestaand pand met respect voor de voorgeschiedenis van dit gebouw. Acht kanshebbers haalden de shortlist: De Harmonie in Antwerpen (Atelier Kempe Thill i.s.m. RE-ST), Douaneloods in Essen (aNNo architecten), Herbestemming Binnenbouwblok in Etterbeek (URA Yves Malysse Kiki Verbeeck), Het Predikheren in Mechelen (Korteknie Stuhlmacher architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek), Straf! School met lef in Beringen (a2o), Qville in Essen (B-architecten), Woning Toon & Ina in Gent (Atelier Vens Vanbelle) en Oude Veeartsenschool in Anderlecht (HASA architecten).

 

Rookie of the Year

In de categorie Rookie of the Year ging de jury op zoek naar een jong Belgisch architectenbureau dat vernieuwende architectuur weet te koppelen aan een degelijk management. Zes genomineerden maken kans op de felbegeerde titel: Luchtschip, Laura Muyldermans, MW-A, Laboratoire, TOOP architectuur en Moyaert Van Buyten architects.

 

Pioneer Award

De Pioneer Award, vorig jaar nog gewonnen door Vlaanderen Circulair, bekroont een organisatie of een persoon die zijn nek uitgestoken heeft, die pionierswerk verricht heeft en navolging gekregen heeft voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit en zelfs onze hele maatschappij ten goede zal komen. Voor deze prijs kon men zich niet kandidaat stellen, maar ging de jury zelf op zoek naar interessante kandidaten. Hiervoor is geen shortlist aangemaakt, enkel één winnaar die bekendgemaakt zal worden op 24 mei.
 

Belgian Building Awards

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit zes architecten en journalisten: Hannes Pieters (Agentschap Onroerend Erfgoed), Kaat Smets (Department Omgeving), Rita Agneessens (Linklab), Thibaut Rome (Label Architecture), Fabien Dautrebande (oPla Architecture) en Rik Neven (Palindroom).

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Palindroom. Alle genomineerde projecten kan je hier bekijken en komen ook nog uitvoerig aan bod op Architectura.

Deel dit artikel:
Onze partners