Jaaroverzicht 2022: nationale awards

In 2022 zijn er in België opnieuw heel wat projecten in de prijzen gevallen. Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke awards die het afgelopen jaar werden uitgereikt.

Prijs Publieke Ruimte

Tijdens het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal reikte Infopunt Publieke Ruimte voor de vijftiende keer de Prijs Publieke Ruimte uit. De stad Gent viel in de prijzen met de herinrichting van het openbaar domein rond de Oude Dokken in de categorie ‘stedelijke projecten’ (Stramien). Daarnaast werd de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘landelijke projecten’. Dit met hun herinrichting van het Speerpuntgebied Kalkense Meren (Servais Engineering Architectural). Als kers op de taart ging ook de prijs van het publiek naar Gent.

>> lees het volledige artikel

 

Belgian Building Awards

Op 24 mei 2022 werden de Belgian Building Awards op Batibouw uitgereikt. De awards, die de bouwbeurs organiseert in samenwerking met Palindroom, belonen opmerkelijke realisaties van architecten en exposanten. De winnaars werden, na de digitale editie in 2021, bekroond tijdens een ceremonie in Paleis 10. We zetten de winnaars nog even op een rijtje: RE-ST (Pioneer Award), Laura Muyldermans (Rookie of the year), Zero Energy Pool van Leisure Pools (Product Innovation Award), Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten met De Korenbloem in Kortrijk (Groepswoningbouw) en a2o i.s.m. aac architecture met Straf! School met lef in Beringen (Herbestemming). 

>> lees het volledige artikel

 

Ultima voor architectuur

Tijdens de liveshow in mei reikte de Vlaamse Gemeenschap opnieuw de Ultimas uit. Dertien laureaten werden bekroond met een Vlaamse cultuurprijs voor hun verdienste in de socio-culturele sector. Horst Arts & Music, het internationale gerenommeerde platform voor elektronische muziek, beeldende kunst en architectuur mocht de Ultima in de categorie ‘Architectuur en Toegepaste Kunsten’ in ontvangst nemen. 

>> lees het volledige artikel

 

Onroerenderfgoedprijs 2022

Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele reikte in 2022 de Onroerenderfgoedprijs uit aan Het Steen in Antwerpen. NoArchitecten transformeerde de historische burcht tot toeristisch onthaalcentrum. Het monument werd in ere hersteld binnen het historische deel. De architect ontwierp hieraan een nieuwbouw die op verschillende manieren een link vormt met het oorspronkelijke deel en de stad. Uit een poll, waaraan meer dan 10.000 mensen deelnamen, werd de Sint-Odulphuskerk in Borgloon de winnaar van de publieksprijs.

>> lees het volledige artikel

 

Limburgse Baksteenawards

Tijdens een feestelijke avondceremonie werden de eerste Limburgse Baksteenawards door Bouwunie Limburg uitgereikt. In deze wedstrijd gaat Bouwunie Limburg op zoek naar het beste bouwteam, en naar het project dat het beste scoort op architectonisch vlak. Deze nieuwe architectuurprijs werd uitgereikt in twee categorieën: residentieel en utiliteitsbouw. Ook het brede publiek kiest een project uit als winnaar. De winnaars van de Limburgse Baksteenawards zijn:

>> lees het volledige artikel

 

FEBE Elements Awards

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, reikte op donderdag 27 oktober haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uitgereikt in aanwezigheid van meer dan 200 specialisten uit de bouw- en prefabsector. De jury beoordeelde 71 projecten verdeeld over 5 categorieën. En de winnaars zijn: Antwerp Tower (Wiel Arets Architects - eld nv), Tribune du Raidillon (Luc Nelles Architectes Associés scrl - Artau Architectures scrl), Cityriver (Farys cv - Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Oostende - SCAPE), Vleermuizenhotel (Willemen Infra nv) en Tuinstraat (Stad Antwerpen)

>> lees het volledige artikel

 

Belgian Construction Awards

Bouwkroniek/ La chronique organiseerde voor de derde keer de Belgian Construction Awards. Bouwvrouw An Warrens en Bouwman van het jaar Simon Suys werden opgevolgd door Catherine Vangilbergen (Van Roey Vastgoed) en Jan Vrijs (Skilpod). Dit jaar introduceerden ze de Young Construction Personality Award. Deze award ging naar Dorien Callaert, projectleider bij bouwbedrijf Dero Construct en ondervoorzitter van het JOBO (Jong Ondernemend Bouwnetwerk van Embuild).

>> lees het volledige artikel

Deel dit artikel:

Onze partners