Agrotopia van META en van Bergen Kolpa sleept World Architecture Festival Award 2022 in de wacht

In Lissabon zijn zopas de winnaars bekendgemaakt van de World Architecture Festival Awards 2022. Dakserre Agrotopia in Roeselare, ontworpen door META architectuurbureau + van Bergen Kolpa architecten, ging aan de haal met de hoofdprijs in de categorie ‘Completed Buildings: Production energy and recycling’. De unieke dakserre gooit sinds haar opening vorig jaar nationaal én internationaal hoge ogen. 

Met Dakserre Agrotopia leverden META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten in opdracht van Vlaams onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro en REO Veiling het grootste publieke gebouw voor onderzoek naar stedelijke voedselproductie van Europa op. Met zijn gefacetteerde glazen gevels, monumentale entreetrap en stapeling van functies geeft Agrotopia in Roeselare een markant, architecturaal gezicht aan tuinbouw op de daken van de stad. Met innovatieve waterrecuperatie en hergebruik van stedelijke restwarmte gaat Agrotopia een circulaire symbiose aan met de stad. Het project is het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking tussen beide architectenbureaus en Wageningen UR GlastuinbouwTractebel Engineering en Smiemans

 

Eervolle vermelding voor B2Ai

Deze editie waren er drie Belgische kanshebbers op een van de felbegeerde prijzen uitgereikt op het jaarlijkse World Architecture Festival. Naast Agrotopia waren ook het nieuwe Club Brugge-stadion (SCAU + B2Ai) en de transformatie van een kantoorgebouw aan het Montgomeryplein in Brussel (B2Ai) genomineerd voor een award. Het kantoorgebouw kreeg ook een eervolle vermelding in de categorie ‘Office’. Het omvat de transformatie van de site van de hoofdzetel van INAMI/RIZIV vlakbij het Montgomeryplein in Sint-Pieters-Woluwe. De twee bestaande kantoorgebouwen uit de jaren 70 zijn vandaag verbonden door een centrale tuin. B2Ai keert de beleving om en maakt van de geheime binnentuin het kloppende hart van het vernieuwde complex, terwijl de gebouwen een duurzame facelift krijgen. 

Deel dit artikel:

Onze partners