Drie Belgische projecten maken kans op World Architecture Festival Award 2022

De shortlist van het World Architecture Festival 2022 is onlangs bekendgemaakt. Daarop prijken ook drie Belgische projecten: Agrotopia in Roeselare (META architectuurbureau + van Bergen Kolpa architecten), het nieuwe Club Brugge-stadion (SCAU + B2Ai) en de transformatie van een kantoorgebouw aan het Montgomeryplein in Brussel (B2Ai). De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een awardceremonie op 2 december in de Portugese hoofdstad Lissabon. 

Agrotopia 

Agrotopia in Roeselare is genomineerd voor een WAF Award in de categorie ‘Completed Buildings: Production energy and recycling’. Met Dakserre Agrotopia leverden META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten in opdracht van Vlaams onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro en REO Veiling het grootste publieke gebouw voor onderzoek naar stedelijke voedselproductie van Europa op. Met zijn gefacetteerde glazen gevels, monumentale entreetrap en stapeling van functies geeft Agrotopia in Roeselare een markant, architecturaal gezicht aan tuinbouw op de daken van de stad. Met innovatieve waterrecuperatie en hergebruik van stedelijke restwarmte gaat Agrotopia een circulaire symbiose aan met de stad. Agrotopia is het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking tussen beide architectenbureaus en Wageningen UR GlastuinbouwTractebel Engineering en Smiemans

 

Voetbalstadion Club Brugge 

Het nieuwe stadion voor Club Brugge is genomineerd in de categorie ‘Future Project: Leisure Led Development’. Het stadion is voorzien op de locatie van het huidige Jan Breydelstadion (29.000 plaatsen) en telt 40.000 plaatsen, maar is toch compacter. Het wordt gebouwd in de wijk Sint-Andries, in het hart van een nieuw park. Een van de vele hoogtepunten zijn de tribunes met een helling van bijna 35 graden. Zo hoeft de 'spionkop' niets van de wedstrijd te missen. Nog een architecturaal hoogstandje is de ringstructuur die het dak ondersteunt, de eerste in zijn soort in België. Dankzij deze techniek kan de nokhoogte van het dak worden verlaagd. Op die manier past het nieuwe stadion beter in zijn omgeving en is het dak een visuele meerwaarde en een echte blikvanger voor de toeschouwers.


Montgomeryplein

Nog een toekomstig project van B2Ai dat kans maakt op de prijs in de categorie ‘Office’ is de transformatie van de site van het hoofdzetel van INAMI/RIZIV vlakbij het Montgomeryplein in Sint-Pieters-Woluwe. De twee bestaande kantoorgebouwen uit de jaren 70 zijn vandaag verbonden door een centrale tuin. B2Ai keert de beleving om en maakt van de geheime binnentuin het kloppende hart van het vernieuwde complex, terwijl de gebouwen een duurzame facelift krijgen. De bestaande beplanting wordt volledig vernieuwd en geoptimaliseerd. Op een centrale plek wordt een gezellig ontmoetingspaviljoen voorzien. Het gebouw streeft naar een BREEAM Excellent-certificaat en zal ontwikkeld worden volgens de Europese Green Deal 2030-filosofie.

Bron: World Architecture Festival
Deel dit artikel:

Onze partners