Link Lab laureaat op World Architecture Festival in Singapore met ontwerp eigen kantoor

Het Kortrijkse ontwerpbureau Link Lab (Stay Studio en Markland) was vorige week aanwezig op het World Architecture Festival in Singapore om er twee projecten voor te stellen in de finales. Studententoren The Sky was finalist in de categorie ‘Future Projects – Residential’. En hun eigen nieuwe kantoor was finalist in de categorie 'Workplace (Small)'. Dat laatste project werd door de internationale jury uitgeroepen tot beste kantoorinterieur onder de 1000m2.

Link Lab is gelegen op de Veemarkt in Kortrijk, op de eerste verdieping van de Sint-Janstoren. Een commerciële ruimte die reeds 10 jaar leeg stond werd door het ontwerpteam herbestemd als kantoorruimte en creatief platform. Verschillende creatieve bureaus hebben hier hun uitvalsbasis: zowel urban planners (Dencity) als architecten voor grote ontwikkelingen (Markland), tot ontwerpers van particuliere woningen (US) en interieurdesigners (Stay Studio).

 

Platform

De idee van een ‘platform’ speelde een cruciale rol bij het interieurdesign. Geen enkel van de entiteiten claimt enige ruimte door middel van branding of afbakening. Integendeel: de ontwerpers van verschillende bureaus zitten door elkaar. De volledige vloer wordt gemeenschappelijk ingezet als kantoorruimte en als ruimte voor architectuurworkshops, netwerkevents en lezingen. 

Men komt de ruimte binnen via een roltrap, een getuige van de oorspronkelijke intentie van een commerciële bestemming. Bij binnenkomst is er geen expliciet onthaal voorzien, maar een centrale open ruimte die dienst kan doen als wachtruimte, receptieruimte en speaker’s corner.

 

Industrieel karakter

De casco van de ruimte werd zoveel mogelijk behouden. Delen van de muren en plafonds zijn aangekleed met spuitplamuur, om een eenheid te creëren en het ruimtegevoel te vergroten. Ook het feit dat de ventilatiekanalen en andere leidingen doorheen de hele ruimte zichtbaar blijven, draagt bij tot de eenheid.

Een minimum afbakening van de ruimtes – nodig voor de privacy van een workshop of een vergadering – is gerealiseerd met een industriële oplossing: transparante wanden en deuren uit de serrebouw. Ook voor de elektrische leidingen koos de interieurdesigner voor een industriële optie. Deze minimale oplossingen zijn ook ingegeven uit ecologische overwegingen.

 

Hoogwaardige aankleding

Deze achtergrond contrasteert sterk met de hoogwaardige aankleding: van hoogwaardig fineerhout, over marmer, maatwerk meubilair, spiegels en designmeubelstukken. Het contrast verleent het platform een stijlvolle gewaagdheid, maar ook een karaktervolle uitstraling, waar elk soort cliënteel van elk van de creatieve bureaus zichzelf kan in herkennen.

Bron: Link Lab
Deel dit artikel:

Onze partners