Leopoldskazerne van B2Ai, 360 architecten en Sergison Bates prijkt op shortlist World Architecture Festival Awards 2021

De shortlist van de World Architecture Festival Awards 2021 is zopas bekendgemaakt. Uit een recordaantal inschrijvingen haalde één Belgisch project de selectie: de Leopoldskazerne in Gent maakt kans op een award in de categorie ‘Civic - Future Projects’. Het ontwerp is van de hand van B2Ai, 360 architecten en Sergison Bates architects in opdracht van Democo, Matexi, Ciril en de Provincie Oost-Vlaanderen. 

Vorig jaar gooide corona roet in het eten van de prestigieuze awards, maar van 1 tot 3 december 2021 mag Lissabon zich opmaken voor het World Architecture Festival. De Leopoldskazerne is het enige Belgische project op de shortlist. Deze brok vol geschiedenis in Gent wordt omgevormd tot een gemengd stedelijk project met woningen, een hotel, een nieuw provinciehuis, een crèche en een school. Naast B2Ai, 360 architecten en Sergison Bates architects werken ook Architectenbureau Maarten Dobbelaere, 3E, Sileghem & PartnersSwecoIngenium, Crea-Tec, Antea Group en DELVA Landscape Architecture / Urbanism mee aan het project.  

Het masterplan keert de 2,4 ha van de gesloten kazerne letterlijk binnenstebuiten. Het verharde centrale plein wordt een nieuw buurtpark met heel wat activiteiten: er is plaats voor een belevingshotel, voor de kunsthogeschool en voor werk- en woonruimte. Een centrale verzonken patio vergroot het ruimteaanbod nog aanzienlijk. Verder worden er ook 120 wooneenheden geïntegreerd. Via een binnentuin bereik je het onthaal en cafetaria van het nieuwe provinciehuis met aansluitend de diverse administratieve diensten, de vergaderzalen voor de provincieraad en de deputatie,...Verderop liggen de logistieke diensten, de uitleendienst, het archief, de depotruimte en een onderliggende parking. Samen goed voor 30 000 m² voorzieningen, die eventueel deels ook door derden kunnen gebruikt worden. De groene binnentuin sluit visueel aan bij het Citadelpark.

 

Belgen op het podium

Voor een Belgische winnaar van de WAF Awards moeten we teruggaan tot 2018, toen AZ Zeno van AAPROGBOECKX en B2Ai werd bekroond. In 2019 kreeg B2Ai ook al een eervolle vermelding voor de passiefschool A la Croisée des Chemins  in Neder-Over-Heembeek. 

 

Deel dit artikel:
Onze partners