‘De Gaanderij’: kwalitatief woonverhaal op historische schoolsite in het centrum van Herentals (360 Architecten)

Historische architectuur, gekoppeld aan hedendaags comfort: dat is het opzet van woonproject De Gaanderij in Herentals. De site, met onder meer het voormalige schoolgebouw van het Sint-Jozefsinstituut in de Burchtstraat, ademt historiek. Die blijft behouden, al ondergaat het geheel een behoorlijk ingrijpende metamorfose, naar een ontwerp van het Gentse bureau 360 Architecten. In het najaar van 2024 zou De Gaanderij – een kwalitatief en eigentijds project mét gepast ontzag voor de geschiedenis – moeten worden opgeleverd.

Het zou zonde zijn om deze authentieke gebouwen dicht bij het mooie begijnhof koudweg te slopen. Projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed en hoofdaannemer Artem willen dit erfgoed koesteren en er tegelijk ook een woonproject realiseren dat ruimschoots voldoet aan alle moderne eisen op vlak van esthetiek, duurzaamheid en wooncomfort. Hiervoor werd architectenbureau 360 Architecten onder de arm genomen. Samen mikken de partners op een tijdloos en passend samenspel tussen vroeger en nu.

 

Comfortinjectie

Voor het team van 360 Architecten vormen dergelijke historische gebouwen de ideale inspiratie om midden in de stad een idyllische nieuwe plek te ontwerpen. "Onze doelstelling is om dit stukje mooi bewaarde geschiedenis, dat teruggaat tot eind 16de eeuw, in leven te houden, mét een extra comfortinjectie. Van de oude schoolgebouwen, die dateren van 1904 en 1914, zal de oorspronkelijke architectuur dan ook duidelijk zichtbaar blijven. Zo willen we de charme en eigenheid van de site bewaren en tegelijkertijd een kwalitatief woonverhaal schrijven. De karaktervolle detaillering en hoge plafonds spelen daarbij een belangrijke rol", aldus Jan Mannaerts van 360 Architecten.

 

Diversiteit aan woningen

Uitbundigheid, gekoppeld aan efficiënte eenvoud: dat blijkt de rode draad doorheen het hele concept. "De Gaanderij beschikt over negen gebouwen waar we de mensen rust en authentiek comfort zullen aanbieden", zegt Katleen Wouters van Van Roey Vastgoed. "Doordat de meeste gebouwen hun unieke - soms zelfs historische - karakteristieken behouden, omarmen ze elk een uitgesproken eigen identiteit. Je hebt er prachtige vergezichten, zonovergoten terrassen, hoge plafonds, groene binnentuinen... allemaal verdeeld over de diverse soorten woningen en appartementen. Dit maakt De Gaanderij tot een ideale woonplek voor zowel jonge koppels, als alleenstaanden en gezinnen met kinderen.”

Ook leefbaarheid staat centraal. Katleen Wouters: “De vroegere speelplaatsen worden volledig groen ingericht. De collectieve en private tuinen zullen fungeren als groene oases waarlangs het prettig wonen wordt. Bovendien zal de wijk zelf verkeersvrij zijn: veilig en aangenaam voor alle generaties". De Gaanderij ligt pal in de gezellige stadskern van Herentals. Vlak bij de Grote Markt, terrasjes, winkels, scholen en alle andere essentiële nutsvoorzieningen. Ook de Kempense natuur is nooit veraf.

 

Historisch… en toch future proof 

Zoals gezegd krijgt niet alleen het verleden een prominente rol in dit verhaal, ook de toekomst wordt met minstens evenveel toewijding en knowhow benaderd. Zo zullen alle woningen en appartementen op de site worden verwarmd en gekoeld via een systeem van individuele warmtepompen gekoppeld aan een innovatieve koude- en warmteopslag-installatie (KWO), gasloos dus. En door hoogwaardige isolatie, luchtdicht bouwen en het toepassen van duurzame technieken, waaronder centraal opgewekte warmte door geothermie, wordt De Gaanderij een bijna-energieneutraal project (BEN). Bewoners gebruiken met andere woorden zeer weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.Herbestemming en groene injectie

De waardevolle historische gebouwen worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe toekomst. Door bestaand patrimonium op te waarderen, wordt er geen nieuwe grond bebouwd. De voormalige speelplaatsen van de schoolsite worden dan weer publieke, groene, open ruimtes. Deze rustpunten midden in de stad zorgen voor groen, voor licht en voor frisse lucht.

Al het regenwater dat op deze site valt, wordt opgevangen en hergebruikt met behulp van hemelwaterputten en de bufferings- en infiltratiesystemen. Daarvoor worden ook tal van groendaken voorzien. Planten nemen er het water op en laten het verdampen, hierdoor vermindert de afvloei naar de riolering.Slimme mobiliteit

Tot slot kan wie dat wil in De Gaanderij perfect wonen zonder (gezins)wagen. Alle voorzieningen zijn dichtbij. Het station ligt om de hoek en je geraakt overal vlotjes te voet of met de fiets. Er worden ook ruime en veilige fietsenstallingen bovengronds voorzien, vlakbij de ingang van alle woongelegenheden. Er is natuurlijk wel nog een ondergrondse parkeerplaats. Hierdoor blijft het bovengronds autovrij. Tenslotte investeert Van Roey Vastgoed ook mee in het deelwagensysteem dat de stad Herentals in de toekomst zal uitrollen.

Bron: Van Roey Vastgoed
Deel dit artikel:
Onze partners