De vernieuwing van het oud gerechtshof op de Hasseltse Havermarkt, één van de meest monumentale gebouwen van de provincie, komt in een nieuwe en beslissende fase: na het bouwverlof start de ontmanteling en de sanering. Het nieuwe herbestemmingsproject van de ontwikkelaars Kolmont en Tans Urban Landmarks, naar een ontwerp van Zesth Architects en Architectenbureau Michel Janssen, is een uitstekend voorbeeld van binnenstedelijke stadsontwikkeling met respect voor de historische waarde, maar met het oog op de toekomst.
Het Nederlandse OZ, voorheen bekend als OeverZaaijer Architectuur, is wellicht niet bij iedereen aan deze kant van de Moerdijk even bekend. Toch heeft het Amsterdamse ontwerpbureau al een indrukwekkend palmares bij elkaar ontworpen. Voor het project SILT in Middelkerke vervoegde OZ het Bouwteam Nautilus. Hun expertise in het ontwerpen van multifunctionele complexen speelde een cruciale rol in de realisatie van dit ambitieuze project. Architectura sprak met OZ-architecten Wouter Zaaijer en John Bosch over hoe zij hun innovatieve ontwerpbenadering toepasten om een architecturaal icoon te creëren dat tegelijkertijd fungeert als een levendige ontmoetingsplek voor Middelkerke.
In Munkzwalm ontwikkelt vzw Zorgnetwerk Cur@-Z een nieuwe zorgsite naar een ontwerp van DETOO ARCHITECTS. Het project voorziet residentiële en thuisondersteunende zorg- en dienstverlening in een woonzorghuis met 120 woongelegenheden, een dienstverleningscentrum, een lokaal dienstencentrum, een groep van assistentiewoningen en een kinderopvang. Dit alles ondergebracht in vier compacte gebouwen in een groene waterrijke omgeving.
dbv architecten heeft in samenwerking met B2Ai architects, ontwikkelaar Caaap en Artes Projects de wedstrijd gewonnen voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne voor hulpverleningszone 1 in Brugge. De nieuwe brandweerkazerne voor Brugge betekent meer dan een opeenstapeling van stenen, beton, glas en andere materialen. Op deze zichtbare locatie bij het binnenrijden van Brugge via de Bevrijdingslaan, hoort een brandweerkazerne die een culturele rol speelt, maar ook architecturaal volledig klopt met de visie van de stad Brugge. Als symbool van veiligheid van de stad en haar hinterland helpt de brandweerkazerne immers mee aan de identiteit van de stad.
Een bijzonder project als Silt vraagt om een even bijzondere blik op het verkeerskundige aspect ervan. Het bouwteam riep hiervoor de expertise in van MINT, een Vlaams studiebureau met een dertigtal medewerkers dat zich enkel buigt over mobiliteit. De complexiteit en de mogelijkheid om verkeersstromen vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken, maakt van Silt een niet-alledaags project om aan mee te werken.
Huisvestingsmaatschappij De Moderne Woning, in samenwerking met de BGHM, heeft twee kantoorgebouwen in Sint-Lambrechts-Woluwe aangekocht die zullen worden verbouwd tot 108 woningen voor bescheiden inkomens.
Op het terrein van het Researchpark in Zellik openden de VUB, het UZ Brussel, Green Energy Park Vzw en Ghelamco het eerste “sustainable by design” datacenter. Het Nexus datacenter met driedubbele certificatie (Uptime Tier III, BREEAM Excellent, EDGE Advanced) vormt de hoeksteen van het CO2-neutrale multi-energiegrid en is een baken in de hernieuwbare energie-gemeenschap. Voor het ontwerp van het Nexus datacenter gingen de opdrachtgevers in zee met het bureau ROBUUST architectuur en onderzoek.
De oude Veemarkt in Brugge, een terrein van ongeveer vijf voetbalvelden groot, wordt omgetoverd tot ‘BULA’: een duurzaam en future-proof stadsdorp met appartementen, kantoorruimtes, ateliers, handels- en horecazaken. Met een feestelijk lanceringsevent werden de plannen – een ontwerp van het Brugse bureau Olivier Salens Architecten - officieel voorgesteld. Tegelijk werd het startschot gegeven van de bouwwerken op de iconische site. Uitzonderlijk is de omvang van de geothermie die voorzien wordt: met 37.500 boormeters is BULA het grootste geothermische project in ons land tot nu toe. Een record.
Antwerpen is traditioneel één van de steden die het moeilijk heeft om jonge gezinnen in de stad te houden. Om daarop een antwoord te bieden is het nieuwe project terhaven aan het Kattendijkdok helemaal ontworpen op maat van gezinnen. Door Antwerpse en Zweedse architecten de handen in elkaar te laten slaan, is een gebouw ontworpen met 67 appartementen die een pak ruimer zijn dan de traditionele nieuwbouw. Er is ook een glijbaan als trap naar de binnentuin en voldoende bergruimte voor (kinder-)fietsen en kinderwagens. De grondwerken zijn ondertussen gestart. In het najaar van 2026 zouden de eerste gezinnen hun intrek kunnen nemen.
Na feedback van de buurtbewoners zijn de nieuwste plannen voor de Sint-Bernadettewijk in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg klaar. In totaal komen er 250 sociale huurwoningen in de nieuwe autoluwe wijk, voornamelijk voor gezinnen met kinderen. Er is ook extra aandacht voor groen en er komen centrale pleinen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp is van De Nijl Architecten uit Rotterdam, in samenwerking met De Smet Vermeulen Architecten uit Gent.