Cohousing De Sijs van OFFICEU wint publieksprijs Dezeen Awards

Op de winnaars gekozen door de vakjury is het nog wachten tot midden november, maar de Britse architectuursite Dezeen heeft wel al de winnaars van de publieksprijzen bekendgemaakt. Cohousing De Sijs van OFFICEU architects for urbanity schopte het tot publiekslieveling in de categorie ‘Housing Project'. 

Cohousing De Sijs is gelegen in de vallei van de Molenbeek, vlak bij een groengebied aan de rand van de Leuvense binnenstad. Het bestaat uit de renovatie van een oude cafetaria, waaraan het project zowel zijn naam als een gemeenschappelijke ruimte voor collectieve functies ontleent, en twee compacte woongebouwen met elk zes BEN-appartementen. Het ontwerp werd geselecteerd na een open wedstrijd als erkenning voor de innovatieve oplossingen voor privacy en collectiviteit, de integratie van het project in de wijk en de bijzondere aandacht voor duurzaamheid.

Het project is een pilootproject van de stad Leuven voor vernieuwend en duurzaam bouwen. Zo zijn de gevels volledig opgebouwd uit houtachtige materialen, en bekleed met kurkplaten, een in België weinig gekend maar zeer veelzijdig materiaal.

 

Dezeen Awards

De architectuurcategorieën van de Dezeen Awards konden rekenen op maar liefst 16.700 stemmen, op een totaal van 55.000 uitgebrachte stemmen. De Sijs haalde het van de andere genomineerden in de categorie ‘Housing Project’ met 30% van de stemmen.

De winnaars gekozen door de vakjury worden bekendgemaakt tussen 14 en 17 november. Naast De Sijs maken nog vier andere Belgische projecten en een designstudio kans op een Dezeen Award: Dakserre Agrotopia in Roeselare van META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten in de categorie 'Business Building', Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen van Maat-ontwerpersBart Lens en Witteveen+Bos  in de categorie ‘Landscape’. Bath & Barley in Brussel van WeWantMore en ‘Ontspannende geometrie met gele accenten’ in Antwerpen door Van Staeyen Interieur Architecten maken kans op een van de interieurprijzen en het Gentse designduo Muller Van Severen is genomineerd voor ‘Design Studio of the Year’.

Deel dit artikel:

Onze partners