Twee Belgische projecten winnen een ARC22 Award

In Amare, huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting in Den Haag zijn de winnaars van de ARC22 Awards bekend gemaakt. De twee Belgische projecten Campus Cadix in Antwerpen en Het Kleine Zennepark in Brussel vielen in de prijzen. ARC22 Awards is een intiatief van dearchitect.nl.

Voor de ARC22Awards kwamen dit jaar bijna 200 inzendingen binnengekomen. Een hele klus dus voor de onafhankelijke jury’s om uit deze inzendingen de nominaties en winnaars te selecteren. Twee Belgische projecten kwamen als laureaat uit de bus.

 

Campus Cadix, Antwerpen (Korteknie Stuhlmacher Architecten): ARC22 Architectuur Award

Volgens de jury is Campus Cadix in Antwerpen ‘Een spannend complex waar oud en nieuw op allerlei manieren symbiotisch in elkaar grijpen.’ In de campus zijn een kunstzinnige en een technische middelbare school samengevoegd. Korteknie Stuhlmacher Architecten sleutelde en sleep dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die lange adem is zichtbaar in het afgewogen eindresultaat. ‘De zorgvuldige inpassing in de context is onderscheidend, net als het gebruik van de bestaande structuur. Campus Cadix munt daarbij uit door vakmanschap op alle schaalniveaus.’

 

Het Kleine Zennepark, Brussel (OKRA Landschapsarchitecten en BRUT): ARC22 Stedenbouw Award

Volgens de jury oogt de winnaar ‘Het Kleine Zennepark’ in Brussel door Okra Landschapsarchitecten en Brut op een transformatie van een stadwijk in Brussel. De chirurgische aanpak van ontwerpen resulteert in een promenade dat lucht en ruimte toevoegt in een dichtbebouwd gebied. Zo dient het plan de sociale cohesie van het gebied aan te pakken door het bieden van verschillende soorten ontmoetingsgelegenheden, waaronder scholen en cultuurcentra. De groene corridor speelt bovendien ook in op het duurzaamheidsvraagstuk.

 

Bekijk hier de winnaars van de overige 5 categorieën.

Bron: ARC22 Awards

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage