Vier Belgische projecten stoten door naar shortlist ARC22 Awards

De redactie van de Architect in Nederland heeft de shortlists bekendgemaakt van de ARC22 Awards. Van de 23 Belgische projecten op de longlists mogen vier Belgische projecten zich bij de genomineerden rekenen. Op 2 november worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking. 

Architectuur Award

Van de drie genomineerde projecten voor de Architectuur Award bevinden zich er twee op Belgische bodem. Ook opvallend: het gaat tweemaal om schoolgebouwen.

Een eerste kanshebber is Campus Cadix op het Eilandje in Antwerpen van Korteknie Stuhlmacher Architecten i.s.m. Callebaut Architecten voor het restauratie advies en Atelier Arne Deruyter voor het ontwerp van de binnentuinen. Het project omvat de integratie van twee middelbare scholen en woningen in een stedelijke havenomgeving.  De zeer diverse programmaonderdelen zijn verdeeld over een groot nieuwbouwblok en verschillende bestaande, monumentale gebouwen, allen ontworpen door Emiel van Averbeke. De voormalige lage school met kindertuin uit 1927 en het voormalige 'aanwervingslokaal voor havenarbeiders' uit 1938 oftewel de 'CAD-loodsen' vormen het hart van de ontwikkeling. Ze zijn gerestaureerd, verbouwd en uitgebreid.

Een tweede kanshebber is Straf! School met lef in Beringen ontworpen door a2o en AAC Architecture. Het vestiairegebouw van de voormalige mijnsite in Beringen kreeg een tweede leven als kleuter- en basisschool. In het ontwerp is uitgegaan van een maximale expressie van het bestaande gebouw. Ruimtelijk en fysiek worden er verbindingen gemaakt binnen de bestaande structuur. Er wordt een intelligent groeiscenario voorgesteld voor zowel de school als de buitenaanleg. De renovatie dient met gepaste eenvoud het pedagogische project. Dit schoolproject won eerder dit jaar ook al een Belgian Building Award.

Interieur Award

In de categorie Interieur is het opnieuw PUUR interieurarchitecten die met de eer gaat lopen, na een nominatie voor hun eigen kantoor in Antwerpen vorig jaar. Dit keer maakt PUUR kans op een ARC22 Award met het nieuwe interieur voor de winkel Parfuma in Hove. Binnen de beauty- en parfumwereld, blijkt dit nieuwe concept een gamechanger te zijn, het is namelijk niet vaak dat een winkel met verschillende merken, alle merken zover krijgt om hun eigen displays niet toe te passen. Ook een rustige look van winkel versus de glimmende glanzende beauty en parfumwinkels wordt als een verademing beschouwd.

Stedenbouw Award

In de categorie stedenbouw maakt het Klein Zennepark van BRUT architecture and urban design en het Nederlandse OKRA landschapsarchitecten kans op de hoofdprijs. Het Zennepark wordt het pronkstuk van de transformatie van de Heyvaertwijk in Brussel. Het Klein Zennepark zal nieuwe natuur en buitenruimte brengen in dit zeer verstedelijkt industrieel gebied, waar weinig toegang is tot natuur en open ruimtes. Het ontwerpteam kiest voor een biofiele ontwerpbenadering die erop gericht is mensen opnieuw in contact te brengen met de natuur door verschillende niveaus van natuurbeleving in de stedelijke omgeving te stimuleren, met de vroegere bedding van de Kleine Zenne als metafoor voor het nieuwe stadspark.

Deel dit artikel:

Onze partners