Jaaroverzicht: de meest spraakmakende projecten van 2018

In 2018 zagen opnieuw enkele opvallende, vernieuwende of spectaculaire projecten het levenslicht. Wij selecteerden tien spraakmakende projecten die het onthouden waard zijn, gaande van ziekenhuizen over culturele gebouwen tot een crematorium.

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren

De opening van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in december kon op internationale belangstelling rekenen. De vernieuwde tentoonstelling is ondergebracht in een grondig gerestaureerd en gerenoveerd museumgebouw. Met museum kreeg een apart onthaalgebouw. Een ondergrondse galerij verbindt beide gebouwen met elkaar. Het museum is een ontwerp van het multidisciplinair team Stephane Beel Architecten + Origin Architecture and Engineering + Niek Kortekaas + Michel Desvigne + Arup NL + Bureau Bouwtechniek + RCR + Daidalos.


AZ Sint-Maarten, Mechelen

Op 15 oktober verwelkomde het gloednieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen zijn eerste patiënt. Een hoogdag waar de directie van het ziekenhuis twaalf jaar lang reikhalzend naar had uitgekeken. Het verhaal achter het nieuwe AZ Sint-Maarten is intussen alom bekend: drie verouderde campussen versmelten via een ambitieus nieuwbouwproject tot één grootschalige ‘healing environment’ langs de Liersesteenweg in Mechelen.  VK Architects & Engineering ontwierp een compact gebouw dat kan pronken met een stroom aan daglicht, sfeervolle kleuren en een warme uitstraling. Het ziekenhuis omvat horizontale en verticale assen, die samen vormen de bouwkundige en logistieke ruggengraat van het gebouw vormen en alle diensten met elkaar verbinden. Ingenium en Sweco Belgium waren de betrokken studiebureaus. 
 

BIOSCAPE, Gent

In oktober is BIOSCAPE, van ontwikkelaar Biovest, plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van minister Philippe Muyters en Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Vier opvallende zilveren gebouwen zijn het, speciaal ontworpen voor biotechnologisch onderzoek. SVR-ARCHITECTS heeft dit project kunnen ontwerpen vanaf haalbaarheid en stedenbouwkundig plan tot en met de inrichting van de labo’s voor de verschillende huurders uit de bloeiende sector van biotechnologie. Samen met ingenieursbureau Istemaontwerpbureau Pauwels en Fraeye & Partners werd een multidisciplinair team samengesteld voor het volledige traject.

 

Utopia, Aalst

Utopia, de Bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten, gehuisvest in een gloednieuw gebouw ontworpen door KAAN Architecten in samenwerking met boydens engineering en ABT België, is sinds het najaar open voor de inwoners van Aalst, na een open prijsvraag die in 2015 is uitgeschreven door de gemeenteraad. Het 8.000 m2 grote bakstenen complex incorporeert een opvallend historisch gebouw uit de tweede helft van de negentiende eeuw en zorgt voor een verjonging van het stedelijke landschap, terwijl het op een elegante manier uitdrukking geeft aan de vereiste functionaliteit. 


Stadhuis, Hasselt

560 personeelsleden van de stad Hasselt en het OCMW verlieten eind augustus hun verspreide werkplekken om de krachten te bundelen in het nieuwe stadhuis aan het Limburgplein. Het beschermde neoklassieke gebouw (1879) werd geïntegreerd in het project, waardoor het stadskantoor een mix van erfgoed en moderne architectuur werd. Vooral de schuine wand van het nieuwbouwvolume springt in het oog. Voor de realisatie van het hele project werd op initiatief van Democo en Willemen Construct, het vroegere Kumpen, het consortium Hassalink aangesteld, bestaande uit Jaspers-Eyers ArchitectsUAU collectiv en architectenbureau Michel Janssen, studiebureaus Eurostation en Raco, aannemers Willemen Construct en Democo en Milieu- en Bouwconsult, dat instond voor de veiligheidscoördinatie.

 

T2-campus, Genk

30 augustus was een hoogdag voor al wie het technisch onderwijs een warm hart toedraagt. De 2,4 hectare grote T2-campus op de Thor-site in Waterschei dient zich immers aan als een broeihaard van technologische knowhow. Voortaan kunnen goed 1.300 trainees en technologieliefhebbers er tal van toegespitste en uitdagende opleidingen volgen, onder meer in tachtig leslokalen en vijftien hoogtechnologische labo’s. De trekkers van dit vooruitstrevende project zijn VDAB, Stad Genk en Syntra Limburg, dat er intussen zelfs zijn nieuwe hoofdzetel vestigde. Het ontwerp is van Atelier Kempe Thill en osar.KAAI37, Antwerpen

META architectuurbureauarchitecten de vylder vinck taillieu, noAarchitecten en OFFICE Kersten Geers David Van Severen ontwierpen elk een gebouw van het bouwblok KAAI37 in de Cadixwijk op ‘t Eilandje in Antwerpen. Samen met PROJECT² wonnen de vier bureaus de ontwerpwedstrijd die AG Vespa uitschreef voor het zuidelijk woningbouwblok. Het complex bestaat uit vier gebouwen met een totale bovengrondse oppervlakte van 8.500 m² en verzamelt 72 appartementen en duplexappartementen, vijf woningen en vier commerciële ruimtes rond een binnengebied. KAAI37 is het eerste door Pixii gecertifieerde passief groepswoningproject. 

 

Crematorium Stuifduin, Lommel

Midden in de Lommelse duinen, in een langgerekt complex dat op termijn zal versmelten met het omringende landschap, kunnen vrienden en familieleden voortaan op gepaste wijze afscheid nemen van hun gestorven geliefden. De overweldigende natuurpracht wordt ervaren als een troostende arm om de schouder en fungeert – wars van alle religieuze symboliek – als een unieke bron van spirituele verdieping. Een ontwerp van a2o architecten.

 

K-Tower, Kortrijk

Met de K-tower kreeg Kortrijk een hoogwaardige woontoren langs de nieuw aangelegde Leieboorden. In een stad met weinig tot geen hoogbouw, vormt de K-tower met zijn 19 bovengrondse verdiepingen een opvallend silhouet. De door Philippe Samyn.ontworpen K-Tower gaat er prat op het mooiste zicht over Kortrijk te kunnen bieden, en gaat vol voor een combinatie van wooncomfort en architecturale belevenis. 


Chirec-ziekenhuis, Brussel

Op de Delta-site in Brussel opende begin dit jaar het gloednieuwe ziekenhuis van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (Chirec). Het Brusselse architectenbureau Assar ontwierp het nieuwe ziekenhuisgebouw. Alles in dat gebouw, van de ontvangstruimten tot de operatiezalen en zelfs het plafond, werd niet gebouwd rondom het medisch aanbod, maar met een focus op de patiënt.


En nog een elfde toemaatje:

AZ Zeno, Knokke-Heist

Strikt genomen is AZ Zeno opgeleverd in december 2017 maar dit ziekenhuis in Knokke-Heist, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, verdient evenwel een plekje in deze lijst van meest spraakmakende projecten omdat het een World Architecture Festival Award in de wacht sleepte. In 2007 won de tijdelijke vereniging AAPROG - BOECKX – B2Ai de ambitieuze ontwerpwedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust

Deel dit artikel:
Onze partners