Japanse Pritzker Prize-winnaar Fumihiko Maki overleden op 95-jarige leeftijd

Vorige week is de gerenommeerde Japanse architect Fumihiko Maki, bekroond met de prestigieuze Pritzker Prize, op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Tokio. Maki, die veelvuldig gelauwerd werd binnen de architectuurwereld, liet een diepe indruk na met zijn modernistische ontwerpen. Zijn bekendste werk omvat onder andere het 4 World Trade Center, gevestigd op de historische locatie van het voormalige World Trade Center in New York.

Gedurende zijn indrukwekkende carrière ontving Fumihiko Maki talloze erkenningen, waaronder de Pritzker Prize en de 67e AIA Gold Medal. Hij maakte onuitwisbare indruk met de creatie van een unieke stijl die moderne principes combineerde met Japanse elementen.

Maki werd in 1928 geboren in Tokio. Na zijn initiële studie aan de Universiteit van Tokio vervolgde hij zijn academische carrière aan de Harvard Graduate School of Design. Hij doceerde architectuur en stedenbouw aan zowel Harvard als Washington University. Een van zijn vroege markante ontwerpen was het Steinberg Hall kunstencentrum, opgetrokken voor de Washington University in St. Louis.

Minimalistische bouwmaterialen

Onder Maki's baanbrekende projecten vinden we onder andere het Spiral Cultural Complex in Tokio's Aoyama-district, het Mukuhari Messe Convention Center in Chiba, en het Natural Museum of Modern Art in Kyoto. Maki's voorkeur voor minimalistische bouwmaterialen zoals metaal, beton en glas, en zijn toewijding aan innovatie in de bouw, vertegenwoordigen de kern van zijn ontwerpfilosofie.

In de jaren zestig sloot Maki zich aan bij de invloedrijke Metabolism-beweging, waarbij hij krachten bundelde met ontwerpers zoals Kisho Kurokawa en Kiyonori Kikutake. Na zijn terugkeer naar Japan in 1965, stichtte hij zijn architectenbureau Maki and Associates, dat talrijke markante gebouwen ontwierp, waaronder de herontwikkeling van het Taipei Main Station gebied in Taiwan in 2016 en het Museum Reinhard Ernst in Duitsland in 2021.

Bekroningen

Maki ontving in 1993 de Pritzker Prize, en de AIA Gold Medal viel hem te beurt in 2011. Zijn vermogen om elementen uit zowel de Oosterse als de Westerse cultuur te smeden tot iets nieuws, werd algemeen gewaardeerd en is duidelijk te zien in werken zoals het TV Asahi hoofdkantoor, de uitbreiding van het MIT Media Lab, en het befaamde 4 World Trade Center in New York.

Recentelijk ontwierp Maki het eerste Chinese centrum voor cultureel design in Shenzhen, bedoeld om de lokale ontwerpomgeving in 2017 te verrijken. Dit instituut, opgezet als een platform voor wereldwijde culturele instellingen, bevorderde bovendien actieve discussies binnen de ontwerpindustrie. In 2018 realiseerde Maki and Associates tevens het Aga Khan Center in Londen.

Bron: ArchDaily
Deel dit artikel:
Onze partners