“Jij bent de zon nu”: een zitbank als hommage en gedenkplek

Toen Guy Smeets en Geert Vandenbosch uit Alken in augustus 2022 afscheid moesten nemen van hun 22-jarige dochter Julie, wilden ze hun onnoemelijk verlies een plek geven. Letterlijk. Aanvankelijk wilden ze een boom planten bij hen in de buurt. Daarna rijpte het idee om rond die boom ook een zitbank te plaatsen waar familie, vrienden en iedereen die Julie heeft gekend elkaar kunnen ontmoeten en herinneringen ophalen aan die prachtige en goedlachse jonge vrouw die ze veel te vroeg hebben moeten afgeven.

Nadat Geert en Guy hun idee besproken hadden met architect Gregory Nijs, vriend van de familie en zaakvoerder van ontwerpbureau Klaarchitectuur, zette die laatste zich aan de tekentafel. Aanvankelijk vertrok Gregory van het beeld van ‘de zon’. Die tekende Julie vaak. En werd na haar overlijden ook verwerkt in een speciaal kenteken voor de scoutsgroep waar ze Jin-leidster was.

Gaandeweg ging het ontwerp van Gregory over naar de letters van haar naam. De J als rugleuning en tegelijk ook de tafel van de bank. De U als Uitnodigende magneet rond een centrale boom: een verwijzing naar Julies aantrekkingskracht en het feit dat ze door iedereen zo graag was gezien. De I als losse zitbank. En de boom zelf als “puntje op de i”.

Ook voor de keuze van het materiaal voor de zitbank liet Gregory zich inspireren door wie Julie was: een echte scout in hart en nieren, een dame die nergens liever was dan buiten, in de natuur. Zo koos hij voor dikke blokken hout op metalen steunen. De balken zijn bovendien conisch geplaatst, als ‘zonnestralen’ rond het centrum van de boom en refererend naar het zinnetje dat mee werd vereeuwigd in Julies logo: “Jij bent de zon nu”.

 

De zitbank ter nagedachtenis van Julie Smeets bevindt zich in het natuurgebied Bengelbeemd in Alken. Dit zijn de exacte coördinaten: 50°52'57.0"N 5°18'37.8"E.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners