Jongerenproject Switch opgetrokken door OCMW-personeel en met hulp van sociale tewerkstelling

In het Albertpark in Assebroek bij Brugge is sinds eind vorig jaar een nieuw jongerencentrum in gebruik. Het OCMW van Brugge stond samen met de stad in voor het optrekken van het centrum, dat Switch werd gedoopt. Architectenbureau Mark Van Acker stond in voor het ontwerp en opvallend: het personeel van het OCMW trok het gebouw eigenhandig op samen met een aantal mensen die sociaal werden tewerkgesteld.
In het Albertpark in Assebroek bij Brugge is sinds eind vorig jaar een nieuw jongerencentrum in gebruik. Het OCMW van Brugge stond samen met de stad in voor het optrekken van het centrum, dat Switch werd gedoopt. Architectenbureau Mark Van Acker stond in voor het ontwerp en opvallend: het personeel van het OCMW trok het gebouw eigenhandig op samen met een aantal mensen die sociaal werden tewerkgesteld.



Het Albertpark staat los van alle bebouwing rondom waardoor het jongerencentrum er als een solitair gebouw verschijnt. Vanuit een organische vorm groeien uiteindelijk drie gelijkaardige ronde volumes met een conisch groendak samen tot een geometrische vorm, waartussen een centrale ruimte ontstaat die als inkom wordt gebruikt. De geometrische vorm van Switch geeft een nieuwe impuls aan het klassiek stadsparkje.


Sociaaleconomisch tewerkstellingsprogramma


Het passief jongerencentrum is helemaal opgetrokken in hout en werd door de opdrachtgevers in eigen beheer met onder meer sociaaleconomische tewerkstellingsprogramma’s gebouwd. De grote uitdaging tijdens het bouwproces was om de geometrische vorm passief te laten realiseren door hoofdzakelijk ongeschoold personeel. Nu Switch zijn deuren heeft geopend, zal het een uitdaging worden om een dynamische impuls te geven aan de omgeving en het stadparkje.



Het project is opgetrokken met duurzaam Douglas hout uit de bossen van het OCMW, gelegen in de provincie Luxemburg. Ook het buitenschrijnwerk en de gevelbekleding worden met hetzelfde hout gerealiseerd. Alle technieken staan verder in functie van het passiefconcept. Zo wordt Switch (bij)verwarmd met een pelletketel. Het is bovendien de intentie van het OCMW om de pellets zelf aan te maken uit eigen resthout.



Het OCMW van Brugge wil met de mogelijkheden die het heeft voorbeeldprojecten realiseren met een duurzaam, ecologisch en sociaal karakter. Na het optrekken van eerdere gelijkaardige projecten door het OCMW was het nu de uitdaging om met Switch een project te realiseren conform de passiefhuisvoorschriften. Met de compacte opbouw, materiaalkeuze en installaties lijkt dat voor Switch alvast een geslaagde opdracht.

Deel dit artikel:

Onze partners