Kamperen in de Chinese woestijn

De zomervakantie loopt op zijn laatste benen maar wie nog op zoek is naar een originele plek om zijn tent op te slaan, moet dezer dagen in China zijn. De Chinese studio 3andwich Design voltooide zopas de uitvalsbasis voor een woestijncamping in de Chinese autonome regio Ningxia Hui. Het gebouw bestaat uit een geperforeerd stalen omhulsel dat in het zand begraven lijkt te zijn. Twee nieuwe structuren bieden cateringfaciliteiten, opslag, een multifunctionele zaal en een nabijgelegen openluchtpodium voor het Desert Galaxy Camp, dat is ontwikkeld als antwoord op een opmars in woestijntoerisme in het gebied. Het geheel werd met respect voor de omgeving ontworpen.

De architecten wilden een gebouw ontwerpen dat in overeenstemming is met het temperament van de woestijn: mysterieus, vergankelijk, kalm en warm. Rechte lijnen en geometrische vormen zijn de basiselementen van het gebouw. De vorm van de constructie bestaat uit een reusachtige rechthoekige massa die half bedolven ligt onder het gele zand, waardoor het een verhalende metafoor krijgt - ‘de verloren schatkist’.

De algemene vorm bestaat uit een gelijkbenige driehoekige buis, waarvan de onderkant naar de Tengger woestijn in het noordwesten wordt gericht. Het gebouw heeft de vorm van een hellende doos, die half in de woestijn werd ingegraven. De buitenkant is bekleed met een geperforeerde verroeste staalplaat. Aan de noordwestzijde zijn transparante materialen gebruikt om de zichtlijnen tussen binnen en buiten met elkaar te verbinden.


Functionele, gestapelde binnenruimtes

De functionele ruimtes bestaan uit een stapeling van vier blokken, waardoor er vier verschillende verdiepingen ontstaan. De belangrijkste functies, waaronder een restaurant en receptie, bevinden zich op het gelijkvloers. De tweede verdieping bevat een multifunctionele zaal, de derde verdieping een VIP-ruimte en de bovenste verdieping een materiaalruimte. Bovenop elk niveau bevindt zich een terras.

Dubbel dak en omgevingsomstandigheden

De ontkoppeling tussen de architectonische vorm en de binnenruimte was een bewuste keuze van de architect. Hierdoor krijgt het gebouw een dubbel dak, dat inspeelt op de klimatologische kenmerken van het woestijngebied. Het bovenste dak, bestaande uit verroeste staalplaten, fungeert als overdekking. Het houdt het zonlicht tegen en vormt een schaduw om te voorkomen dat de zon rechtstreeks op het tweede dak schijnt, wat tot een hoge binnentemperatuur zou leiden. Het temperatuurverschil dat door de schaduw wordt veroorzaakt (tussen het gebied met direct zonlicht en het schaduwgebied) genereert ook wind, die de warmte tussen de dubbele daken verder afvoert, het energieverbruik binnenshuis in de zomer vermindert en het comfort van de ruimte verhoogt.

De relatie tussen architectuur en natuur

Het is een nieuwe poging van het ontwerpteam om de relatie tussen architectuur en natuur te onderzoeken. In het ontwerp werd veel aandacht besteedt aan de relatie tussen artefacten en de omgeving. Anderzijds wordt er ook ingespeeld op de natuurlijke omstandigheden en klimatologische kenmerken van de locatie en dient het gebouw harmonieus samen te bestaan met de omgeving.

De toepassing van dubbele daken vermindert het energieverbruik. Ook de geprefabriceerde materialen zoals staalconstructie en gecorrodeerde staalplaat kan het gebruik van beton tot een minimum beperken en de impact op het woestijnmilieu verminderen.

Geen gebouw neerpotten middenin de woestijn zou natuurlijk nog milieuvriendelijke zijn...

Deel dit artikel:
Onze partners