Knauf lanceert lichtgewicht groendaksysteem Urbanscape

Het nieuwe Urbanscape groendaksysteem van Knauf effent de weg naar de brede toepassing van extensieve groendaken. Deze groendaken hebben immers grote troeven voor mens en milieu, en dat beginnen meer en meer urbanisten en architecten te beseffen. Knauf geeft hen nu de technologie in handen met een lichtgewicht groendaksysteem, waarmee haast elk gebouw kan uitgerust worden.

Nieuw groen voor oud grijs

Groendaken worden als maar populairder: het geeft grijze, stedelijke gebouwen vaak een mooi groen accent en ze zuiveren de stadslucht. Verder filteren ze het regenwater en zorgen ze voor akoestische absorptie op het dak. Ondanks de vele voordelen van groendaken is het gewicht van een groendak vaak een dooddoener geweest: veel daken kunnen een groendak eenvoudigweg niet ondersteunen. Knauf heeft hiervoor een lichter groendak ontworpen. Het Urbanscape groendaksysteem is het eerste lichte groendak met een hoge waterbuffercapaciteit. De ontwerpers hebben ook ingezet op gebruiksvriendelijkheid. Het systeem zou in enkele uren op het dak te installeren moeten zijn.

“Een oplossing waarvan je jarenlang de vruchten plukt”, zegt Ivan Deman van Knauf. “De temperatuur op een traditioneel dak kan tot 40 graden hoger worden dan op een groendak. Het groendaksysteem reguleert de temperatuur, helpt CO2 in de lucht te reduceren en vermindert de stedelijke opwarming. Dat zijn enorme voordelen voor het milieu. In combinatie met zonnepanelen ligt volgens verschillende studies de opbrengst nog eens 16 % hoger.”

 

Extensief en innovatief

Het Urbanscape systeem werd speciaal ontwikkeld met het oog op direct rendement door de open structuur en de goede waterretentie van het ecologisch rotswolsubstraat. Het lichtgewicht systeem belast het dak met maximaal 60 kg/m2, waardoor  de structuur van het dak gespaard blijft. Bovendien kan elk project via de Urbanscape Performance Evaluation Tool continu gemonitord worden, wat ook een primeur is.

 

Vier lagen, vier functies

Urbanscape is een groendak dat met een dunne vegetatielaag (max. 8 cm) weinig onderhoud vraagt. Het systeem bestaat uit vier lagen die op elk soort dak hun functie kunnen vervullen:

De eerste laag is de vegetatielaag uit sedum (vetkruid). Dit natuurlijke karakter biedt uiteraard een welkome afwisseling in betonnen landschappen. Groene zones in de stad hebben een bewezen gunstig psychologisch effect. Sedum is geschikt voor alle klimaten omdat de plant water opslaat en vasthoudt in zijn bladeren.

De tweede laag is een rotswolsubstraat dat tot twee keer meer water absorbeert dan andere substraten. Het is bovendien tot acht keer lichter. Het lichte gewicht en de open structuur zorgen voor een goede water- en wortelverdeling en groei.

Een drainagesysteem zonder buffer zijn zwarte noppenplaten uit hogedichtheidpolyetheen met aangehecht geotextiel. Deze derde laag zorgt voor een snelle drainage van water in natte periodes en goede beluchting van het wortelsysteem van de planten. Ten slotte is er een wortelwerend doek van gerecycleerd zwart LD-polyethyleen dat wortelpenetratie in het dak voorkomt.

Het nieuwe Urbanscapesysteem van Knauf is breed inzetbaar en performant. Aangezien groendaken meer en meer in trek zijn, hoopt Knauf met dit product een oplossing te bieden die op meer gebouwen geïnstalleerd kan worden.

Deel dit artikel:

Onze partners