Koepels: kracht, prestige en knowhow

Een koepel is een soort afdekking die normaal gesproken wordt voorbehouden aan prestigieuze gebouwen: kerken, paleizen en centra van burgerlijke macht. Een enkele blik op de buitenkant volstaat om respect en bewondering af te dwingen. Hoewel haar bouwelementen en de berekeningen om een koepel op te richten erg moeilijk zijn, verwijzen experts naar een zeer oude en uiteindelijk vrij eenvoudige oorsprong: de primitieve hutten gebouwd van takken. Denk ook aan de Eskimo’s en hun beroemde iglo’s!

Dankzij hun kenmerken kunnen de koepels van veraf worden gezien en een statussymbool worden. De eerste grote koepel die bekend is en nog steeds overeind staat is het Pantheon van Rome. De koepel die de moderne geschiedenis van de architectuur veranderd heeft, is de koepel van de kathedraal van Santa Maria del Fiore, ontworpen door Brunelleschi.

De binnenkant van de koepel wordt de dakkoepel genoemd. Van onderaf gezien heeft de toeschouwer de indruk zich op een bijna magische plek te bevinden. Aan de buitenkant kunnen de koepels worden bedekt met verschillende materialen. Een van de meest gebruikte is natuurleien.

Leien koepels

Koepels werden vaak opgericht om kerken en openbare monumenten te bedekken. Er zijn vooral veel voorbeelden in natuurleien, zoals de vierhoekige koepel van de Ecole Militaire in Parijs.

CUPA PIZARRAS had de eer om mee te werken aan de renovatie van dit historische monument en mocht veel kistleien leveren, een klein model dat ideaal is voor de bedekking van koepels. De militaire school is een voorbeeld van een veelhoekige koepel, vierhoekig in dit geval, maar er is nog een andere familie: de cirkelvormige koepels. Natuurlijk zijn er daarna een bijna oneindig aantal verschillen, afhankelijk van de kromming in de hoogte, het ontwerp of het zichtbare oppervlak.

Op het hoofdkantoor van de BNP-bank in Parijs  kan  men een rotonde met  koepel erboven bewonderen. Op deze structuur worden de rensdakleien volgens een zeer nauwkeurige werktekening gelegd, het resultaat van de uitzonderlijke knowhow van de dakdekkers.

Het leggen van leien op een koepel vereist een hoge techniciteit, precisie en lange ervaring.

Bron: Cupa Pizarras

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage