Laatste blik in de achteruitkijkspiegel en dan richting boeiend politiek jaar

Bol van tradities staat ze, de kerstperiode. Stilstaan bij het afgelopen jaar is er daar een van. Met Architectura hebben we opnieuw vanop de eerste rij kunnen berichten over alles wat reilt en zeilt in de Belgische architectuurwereld. En daar zijn we heel wat mensen dankbaar voor. In de eerste plaats onze lezers en partners. Maar ook de vele architectenbureaus en ontwerpteams wiens inspirerende projecten we op ons platform hebben kunnen publiceren. Eén traditie gaan we dit jaar zelf doorbreken: die van het jaaroverzicht met meest gelezen artikels, meest beluisterde podcasts, meest gelauwerde projecten… In de plaats daarvan blikken we terug op drie hete hangijzers. Hangijzers waarover het laatste woord nog lang niet is gezegd.

En zo zijn we beland bij een andere eindejaarstraditie: het vooruitblikken. 2024 belooft immers een ongemeen boeiend jaar te worden. Niet in het minst door de Europese, federale en regionale verkiezingen in juni en de lokale verkiezingen vier maanden later. Kaarten zullen worden herschud. En er zullen akkoorden (moeten) worden gesloten over brandend actuele thema’s die verbonden zijn aan architectuur en stedenbouw, zoals woonbeleid, ruimtelijke ordening, klimaatproblematiek en circulariteit. Naar aanloop van de verkiezingen zullen we met Architectura in een artikelenreeks uitgebreid berichten over de verschillende partijstandpunten rond deze thema’s, die we ook zullen voorleggen aan een panel van architecten en experten.

Daarnaast blijven we volgend jaar vooral doen waar we goed in zijn: verslag uitbrengen van het nationale en internationale architectuurfront, inspireren via podcasts, een forum bieden aan de meest diverse meningen en opinies – en het delen van kennis en inzichten via onze vaste rubrieken. Nieuwe jonge én gevestigde ontwerpers blijven welkom in De Praatstoel. Wedstrijdontwerpen die het ‘Net Niet’ gehaald hebben krijgen bij ons de aandacht die ze verdienen. Onze huiscolumnist Filip Canfyn zal ook volgend jaar lak blijven hebben aan heilige huisjes. En via enkele nieuwe rubrieken zullen we de eindeloos boeiende wereld van de stedenbouw, architectuur en interieur belichten vanuit enkele meer verrassende hoeken, zoals film en televisie en de architectuurfotografie.

Veel voornemens en plannen dus – nog zo een traditie – maar we kunnen niet wachten om ze waar te maken en uit te voeren. Rest ons enkel nog jou het allerbeste te wensen voor 2024. Het belooft geen makkelijk jaar te worden, daar is vrijwel iedereen over het eens. Maar daartegenover staat dat in geen enkele sector creativiteit en vindingrijkheid zo alomtegenwoordig zijn.

Deel dit artikel:
Onze partners