Laureaten Mijn Huis Mijn Jonge Architect gekend

In de hoofdzetel van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) werd op 2 december de laureaat van de wedstrijd Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2011 bekendgemaakt. Deze ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw staat open voor pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten die hoogstens vijf jaar actief zijn na hun stage. Het winnende ontwerp van de tijdelijke vereniging DGHJ (Jos De Wolf, Bert Goetvinck, Pierre Holvoet en Jeroen Jonckheere) wordt daadwerkelijk gerealiseerd.
In de hoofdzetel van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) werd op 2 december de laureaat van de wedstrijd Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2011 bekendgemaakt. Deze ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw - een initiatief van Mijn Huis Mijn Architect (Orde van Architecten – Vlaamse Raad & NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie) in samenwerking met de VMSW - staat open voor pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten die hoogstens vijf jaar actief zijn na hun stage. Het winnende ontwerp van de tijdelijke vereniging DGHJ (Jos De Wolf, Bert Goetvinck, Pierre Holvoet en Jeroen Jonckheere) wordt daadwerkelijk gerealiseerd.
 


Alle winnaars van Mijn Huis Mijn Jonge Architect op één plaatje


Ontwerp van 12 sociale woningen
 
Dit jaar draaide de wedstrijd om het ontwerp van 12 sociale woningen, met mogelijk een uitbreiding van het architectuurcontract tot een aangrenzend perceel, voor de SHM Lierse Maatschappij voor Huisvesting. De opdracht had betrekking op een deel van de Bogerse Velden, een circa 4,5 ha grote site binnen de ring van Lier, die momenteel nog een open gebied vormt met weiden, een beek en een pad naar de achtergelegen Steinerschool. Die in de verder stedelijke context unieke groene omgeving maakt dat de buren het project met argusogen volgen. Het behoud van voldoende groen vormde dan ook een aandachtspunt, naast de stedenbouwkundige studie, de vraag naar verdicht en compact wonen, de vereiste van voldoende ruimte voor autoparkeerplaatsen en fietsstallingen, en natuurlijk het eigenlijke woonprogramma. Uit de 57 inzendingen bekroonde de jury het ontwerp van Jos De Wolf, Bert Goetvinck, Pierre Holvoet en Jeroen Jonckheere.
 

Winnend ontwerp
 
De vier ingenieur-architecten schoven in hun ontwerp de concepten ‘villa’ en ‘rijwoning’ op een verrassende manier in elkaar. Door de woningen per drie te clusteren tot één blok, combineerden zij de voordelen van een rijwoning (compact, energiezuinig) met die van een villa (open ruimte, uitzicht). In het straatbeeld duiken de vier clusters op als evenveel stedelijke villa’s, wat de buurt een visuele meerwaarde geeft. Omdat de privétuin telkens tegen de lange zijde van een woning aanleunt, kunnen de bewoners optimaal genieten van deze openheid. In de indeling van de individuele woningen benadrukt het ontwerpteam het uitzicht en de openheid door circulatie, berging en sanitaire ruimtes te groeperen tegen de scheidingsmuur. In het binnengebied achter de woningen komt een publieke tuin die weerspiegeld wordt op het aangrenzende, nog in te vullen perceel, waardoor een tuinwijk tot stand komt. De auto’s worden naar parkeerplaatsen aan de rand van de site gedirigeerd met het oog op de rust en speelvriendelijkheid.
Eervolle vermelding
 
Twee architectenduo’s mochten naar huis met een eervolle vermelding en een geldprijs van 2 000 euro. Katrien Delespaul en Frédéric Gijsen konden de jury charmeren door hun overgang tussen straat en private buitenruimtes, waar ze de autoparkeerplaatsen mixten met filterende houten schermen. Ook de zongerichte oriëntatie en de ritmiek van hun diverse woningtypes vielen in de smaak.
Lien Servaes en Michaël Van de Velde boden volgens de jury een speels straatbeeld met vier woningrijen die heel divers zijn in typologie en materiaalgebruik, wat in groepswoningbouw een sterke individualisatie mogelijk maakt. Ook de planoplossingen en het gebruik van het doorzonprincipe kregen lovende commentaar.Het project van Lien Servaes en Michaël Van de Velde dat een eervolle vermelding ter waarde van 2.000 euro te beurt viel


Bijzondere vermeldingen
 
Naast de laureaat en de twee eervolle vermeldingen werden, gezien de hoge kwaliteit van de inzendingen, dit jaar uitzonderlijk ook twee bijzondere vermeldingen toegekend. Die twee waren voor het ontwerpersduo Glenn Lyppens en Amaury De Valensart, en voor het architectentrio Peter De Groeve, Sanne Peeters en Thomas Cornelis.
 
Tekst: Staf Bellens


Deel dit artikel:
Onze partners