Laureaten Prijs Wivina Demeester 2021 bekendgemaakt

Op dinsdag 5 oktober 2021 werden in het Atelier Bouwmeester in Brussel de laureaten bekendgemaakt van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2021. De prijzen gaan naar de stad Leuven voor het masterplan voor de nieuwe podiumkunstensite, naar sogent voor het stadsgebouw Melopee, naar het CAW Oost-Vlaanderen voor het project Biekens in Sint-Niklaas en naar de provincie Antwerpen voor de kunstintegratie in het Antwerpse Provinciehuis. Alle projecten laten zien hoe je als publieke opdrachtgever op een uitzonderlijke manier kan omgaan met complexe processen, en hoe een uitgesproken visie daarbij hand in hand gaat met ontwerpende creativiteit.

De Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap erkent publieke en semipublieke bouwheren die door hun aanpak en zin voor vernieuwing tonen dat ze kwaliteit vooropstellen. De prijs, voorheen de ‘Prijs Bouwheer’ en ‘Prijs Bouwmeester’, wordt voor de elfde keer uitgereikt. Met de prijs wil het Team Vlaams Bouwmeester een ambitieus stedenbouwkundig en architecturaal kwaliteitsbeleid bij overheden aanmoedigen, met aandacht voor kunst in opdracht. Daarbij wordt de bouwheer, en het voorbeeldige traject dat die heeft gelopen, voor het voetlicht geplaatst.

Voor de ‘Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2021’ konden projecten worden ingediend in de categorieën ‘Masterplan’, ‘Architectuur’ en ‘Kunst in opdracht’. Een deskundige jury, bestaande uit Audrey Contesse (directeur Institut Culturel d’Architecture Wallonie-Bruxelles), Eli Devriendt (landschapsarchitect, stad Oostende), Marie-José Van Hee (Marie-José Van Hee architecten) en Luk Lambrecht (curator en kunstcriticus, coördinator Vrije Kunsten aan de PXL-MAD School of Arts Hasselt) beoordeelde 21 inzendingen op hun opdrachtformulering, procesverloop en eindresultaat. De jury stelde een shortlist op, bezocht gezamenlijk de realisaties en duidde uiteindelijk vier laureaten aan. De genomineerden krijgen een studiereis naar Parijs aangeboden in het najaar van 2020. De laureaten van elke categorie ontvingen een kunstwerk, gerealiseerd door de Belgische kunstenaar Vaast Colson.

Deze editie werd voorbereid en georganiseerd in samenwerking met het Platform Kunst in Opdracht (Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Meer info en filmpjes over laureaten kan je terugvinden via onderstaande links:

Bron: Team Vlaams Bouwmeester
Deel dit artikel:
Onze partners