Ontdek de laureaten van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023

Op donderdag 15 juni 2023 werden in het Atelier Bouwmeester in Brussel de genomineerden en laureaten van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023 bekendgemaakt. Van de zes genomineerden werden de gemeente Wevelgem voor het masterplan voor Campus Deken Jonckheere, sogent voor het masterplan Oude Dokken, Stad Kortrijk voor het ontmoetingscentrum en de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke en Kunst in de Stad (Stad Antwerpen) voor de kunstwerken Mimesis van Lili Dujourie en The Long Hand van Sammy Baloji geselecteerd als laureaten. Alle vier tonen ze met hun projecten hoe ze als publieke opdrachtgever op een verantwoordelijke en vooruitstrevende manier een antwoord geven op de noden van vandaag en inzetten op de doelstellingen van morgen. 

De Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap erkent publieke en semipublieke bouwheren die door hun aanpak en zin voor vernieuwing tonen dat ze kwaliteit en duurzaamheid vooropstellen. De prijs, voorheen de ‘Prijs Bouwheer’ en ‘Prijs Bouwmeester’, wordt voor de twaalfde keer uitgereikt. Met de prijs wil het Team Vlaams Bouwmeester een ambitieus stedenbouwkundig en architecturaal kwaliteitsbeleid bij overheden aanmoedigen, met aandacht voor kunst in opdracht.

Er konden projecten worden ingediend in de categorieën ‘Masterplan’, ‘Architectuur’ en ‘Kunst in opdracht’. Een deskundige jury bestaande uit Marleen Goethals (docent Universiteit Antwerpen), Tine Van herck (PTArchitecten, docent KULeuven), Els Demeestere (Provincie West-Vlaanderen) en Els Silvrants-Barclay (curator, docent ETH Zurich) beoordeelde 23 inzendingen op hun opdrachtformulering, het procesverloop en de kwaliteitsbewaking van het eindresultaat. De jury stelde een shortlist op van projecten. Na de plaatsbezoeken werden uiteindelijk zes genomineerden en vier laureaten aangeduid. Alle zes genomineerden werden door de jury als voorbeeldig beoordeeld en krijgen met de uitreiking van de prijs dus een erkenning.

Voor deze editie prees de jury bouwheren die inzetten op onder andere hergebruik en herbestemming, op het ontwikkelen van duurzame relaties met de vele belanghebbenden, het creëren van samenwerkingen, het inspelen op opportuniteiten en het verhogen van de maatschappelijke waarde van hun project.

Alle genomineerden krijgen een studiereis aangeboden in 2024. De laureaten van elke categorie ontvingen een kunstwerk Bouwerkrans - Prijs Wivina Demeester, gerealiseerd door de Belgische kunstenaar Liesbeth Henderickx. Deze editie van de Prijs Wivina Demeester werd voorbereid en georganiseerd in samenwerking met het Platform Kunst in Opdracht (Departement Cultuur, Jeugd en Media).

Bron: Team Vlaams Bouwmeester
Deel dit artikel:

Onze partners