Leien geven woning zowel verfijnde als robuuste uitstraling

In het groen, net buiten het centrum van Heist-op-den-Berg, pronkt een landelijke hedendaagse woning van BNE Architecten. Het dak en de gevels zijn uitgevoerd in dezelfde Alterna-lei van Eternit, wat de archetypische vorm extra in de verf zet. Het huis oogt massief en tegelijk verfijnd. De combinatie van het zwarte aluminium met de rode terracottatint geeft de woning bovendien een warm karakter.

Er duikt steeds meer kleur op in de gebouwschil. Vezelcementleien zijn daarvoor het ideale materiaal, met een kleurenpalet van zestien tinten. BNE Architecten stak haar ontwerp in een warm jasje met een zacht oranje vezelcementlei. Het contrast met de zwarte ramen en panelen schept een unieke en hedendaagse look.

 

Dak en gevels smelten samen

“De bouwheer wilde een homogeen geheel en vroeg ons om de gevels en het dak door te laten lopen in hetzelfde materiaal. We gingen dus op zoek naar een minder traditionele gevelafwerking. De bouwheer toonde een aantal referenties met keramische dakpannen, maar wij vonden vezelcementleien het beste passen bij de strakke, hedendaagse look. We werkten met halfsteensverband zodat de leihaken niet zichtbaar zijn”, zegt Bart Van Meerbeek van BNE Architecten.

 

Archetypische contouren

“Het resultaat is een massieve en homogene uitstraling. De wanden en het dakvlak bestaan uit één materiaal. En daaronder zien we een woning met afgelijnde uitsnijdingen en insprongen. Een mooi verhaal met archetypische contouren als rode draad.” De zijkant valt op door zijn zwarte accenten. “We bekleedden de gevel gedeeltelijk met zwart aluminium – een materiaal dat terugkomt in de ramen. Zo versterken we de volumewerking en vermijden we een overdaad aan materialen”, zegt Bart Van Meerbeek. “De achterzijde kwam dan weer het best tot zijn recht met een witte gevelbekleding, want zo lijken de witte binnenmuren verder door te lopen.”

 

Cascade van gevels

De achtergevel capteert het licht mooi dankzij de uitsnijding in het dak. “De achterzijde toont een cascade van gevels. U ziet de fysieke achterkant van het gebouw en het terras op de eerste verdieping. De dakuitsnijding zorgt voor een open en transparant terras zonder afbreuk te doen aan de vorm van het gebouw. En de glasgevel garandeert maximale lichtinval.”

 

Hoekafwerking

Voor de hoekafwerking plooiden we een zinkelement op maat. “We lieten een profiel maken in een hoek van 45°. Zo sluiten de leien aan beide kanten mooi aan, wat resulteert in een heel gelijkmatig vlak. Het was ook technisch de beste keuze, gezien de waterdichtheid.” Ook de verholen goot is afgewerkt in zink. “Goten kunnen het totaalconcept verstoren, dus wij werken ze meestal mooi en gedetailleerd weg.”

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners