Leien van Cedral Alterna sieren inclusief woonproject

Christine Duchamps van Arcanne Atelier d’architecture beschouwt dit inclusieve woonproject in thuisgemeente Chaumont-Gistoux als haar kindje. De realisatie wordt extra in de verf gezet door het gebruik van Cedral Alterna leien.

"Arcanne Atelier d’architecture werd bijna vijftien jaar geleden opgericht", vertelt Christine Duchamps. "Wij spitsen ons in de eerste plaats toe op individuele en collectieve huisvesting. Daarnaast dragen we ook geregeld ons steentje bij aan de renovatie of transformatie van scholen, maar eveneens van ziekenhuizen. Het menselijke aspect staat steevast centraal in onze projecten. Brussel is vaak onze speeltuin, al houden we ook van onze eigen regio."

inclusief en onafhankelijk wonen

Die regio is Chaumont-Gistoux, waar een inclusief woonproject werd gerealiseerd. Duchamps licht toe: "Het is bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig genoeg zijn om alleen te wonen. De nieuwbouw biedt plaats aan zes kleine studio's, een gemeenschappelijke ruimte en een kantoor voor de begeleider die de bewoners elke dag komt helpen. Eén studio is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Alle wooneenheden zijn van het doorzontype – met uitzicht op de stad én het groen – en hebben een eigen ingang. Twee studio’s bevinden zich op het gelijkvloers en de overige vier op de eerste verdieping. Elke studio heeft een eigen doucheruimte en een kleine kitchenette. De eerste verdieping is toegankelijk via een buitentrap en een externe gang."

Een tweede bijzonderheid van dit project is dat het gelegen is in het centrum van de gemeente Gistoux, op een boomrijk terrein met een nogal ongewone vorm. Dat maakt het project uniek, benadrukt Christine Duchamps. "Het gaat om een driehoekig perceel, met als enig bebouwbaar gedeelte de zone die het dichtst bij het centrum ligt. Het was een echte uitdaging om dit gebouw op zo’n krappe ruimte neer te poten. Voor ons architecten geldt echter: hoe ingewikkelder het is, hoe leuker wij het vinden."

horizontale leien accentueren langgerekt volume

De bijzondere ruimtelijke context leidde de architecten rechtstreeks naar Cedral Alterna. Het dak bestaat uit 60/40 leien in dubbele dekking. Op de gevels zijn de leien horizontaal geplaatst in halfsteensverband. Alle leien hebben dezelfde donkergrijze kleur. "Het gebruik van Cedral leien lag van meet af aan voor de hand. Allereerst is het binnengebied van het terrein behoorlijk boomrijk en wilden we bijgevolg een materiaal dat niet groen zou worden, zoals het pleisterwerk dat je overal ziet. Toen besloten we een monochroom blok te creëren, inclusief een dak- en gevelbekleding in leien. Daardoor is het gebouw perfect in zijn element. Ik droomde al lang van een project met leien, want ik hou van dat eigentijdse lijnenspel", zegt Christine Duchamps.

Wat de plaatsing betreft, liet de veelheid aan mogelijkheden die de Cedral leien bieden de architecten de keuze, die verder evolueerde naarmate de weken vorderden. "We hebben onze beslissingen in de loop van de werken verfijnd. We hebben uiteindelijk geopteerd voor een horizontale plaatsing. De dubbele dekking creëert het baksteeneffect waarnaar we op zoek waren. Het was bovendien belangrijk dat de horizontaliteit het gebouw nog verder kon verbreden. Vandaar de keuze voor een horizontale plaatsing in halfsteensverband op de gevels. De installatie was perfect en we konden de leien ook gebruiken voor de bekleding van de plint", besluit Christine Duchamps, die haar enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt. Cedral stond zo mee aan de basis dit project te vervolledigen.

Bron: Cedral
Deel dit artikel:
Onze partners