Leien van vezelcement: een duurzame oplossing voor elk dak

Veel mensen denken meteen aan dakpannen om hun dak te bedekken. Dakpannen worden veel gebruikt als dakbedekking, maar het is niet de enige oplossing. Speciaal ontwikkelde leien van vezelcement vormen een uiterst duurzaam alternatief. Cedral leien – mits op de juiste wijze aangebracht – hebben een levensverwachting van meer dan 50 jaar. Bovendien geeft Cedral 30 jaar fabrieksgarantie op zijn vezelcement leien.

Cedral leien zijn gemaakt van vezelcement. Dit composietmateriaal bestaat uit componenten die volop in de natuur beschikbaar zijn en weinig toxische elementen bevatten. De hoofdcomponenten zijn cement (gemaakt van kalksteen en klei), zand, lucht en water – gemengd met vezels voor extra sterkte.

 

Lichter en sterker

Dankzij de slimme combinatie van lucht (30% van de vezelcement leien) en vezels zijn vezelcement leien lichter en sterker dan natuurlijke leien of dakpannen. Ze zijn uitstekend bestand tegen wind en weersomstandigheden en kunnen elke storm weerstaan. Dankzij de poreuze structuur kunnen ze tot een derde van hun gewicht in vocht absorberen, waardoor condensatie in je dakstructuur effectief wordt tegengegaan. 

Ook belangrijk: vezelcement leien hebben uitstekende brandwerendheidseigenschappen. Cedral leien zijn gecertificeerd ‘A2-s1, d0’ volgens de Europese normen: ze zijn brandbestendig en veroorzaken geen rook of brandende druppels wanneer ze aan vuur worden blootgesteld. 

 

Onbeperkte ontwerpmogelijkheden

Het Cedral assortiment vezelcement leien bestaat uit drie verschillende types in meerdere formaten en kleuren. Zo kun je elke uitstraling creëren die je maar wilt. Speel met patronen, wissel de kleuren af of combineer de leien met andere materialen om een huis extra karakter te geven. Je kunt je verbeeldingskracht de vrije loop laten.

  • Alterna is de standaard dubbelgeperste, vlakke vezelcement lei met rechte randen. Ze is beschikbaar in 12 verschillende kleuren en 5 formaten: 40x27 cm, 40x40 cm, 45x32 cm, 60x32 cm, 60x40 cm.
  • Boronda heeft een ultragladde coating en afgeronde randen voor extra goede afvoer van water en vuil. Beschikbaar in 3 formaten: 40x27 cm, 45x32 cm, 60x32 cm.
  • Tot slot is er New Stonit, een lei met natuurlijk ogend reliëf en gekartelde randen in de formaten 40x24 cm, 45x30 cm en 60x30 cm.

Ook het dekpatroon is bepalend voor de uitstraling van je dak. Je kunt kiezen voor het traditionele dubbele dekpatroon of voor het halfsteensverband met grotere leien. Of kies voor de speelsere klassieke plaatsing, waarbij de leien diagonaal in ruitpatroon worden gelegd. Ook quarto-dekking (een schaakbordpatroon van vierkante leien) wordt steeds populairder, vooral in meer hedendaagse ontwerpen.

Wist je dat je de Cedral leien ook als gevelbekleding kunt gebruiken? Dit maakt nog meer stijleffecten mogelijk, bijvoorbeeld door het dak in de muur te laten overgaan. Op de website www.Cedral.world vind je volop inspiratie.

Bron: Cedral
Deel dit artikel:
Contacteer Cedral
Onze partners