LEZING. Gabu Heindl (Leuven, 21 maart 2024)

© GABU Heindl Architecture
© GABU Heindl Architecture
© GABU Heindl Architecture

Als architect, urbanist en activist presenteert de Weense Gabu Heindl haar meest recente werk rond het thema ‘Designing space for new ways of living together’. Heindl is oprichter van GABU Heindl Architecture en professor Architecture Cities Economies aan de universiteit van Kassel. Haar scherpe en kritische blik op het streven naar een gelijke en rechtvaardige samenleving voor een duurzame toekomst is opvallend aanwezig in al haar activiteiten, van praktijk tot onderzoek en onderwijs. Daarbij stelt ze regelmatig de hegemonie van een neoliberale aanpak van stadsontwikkeling in vraag.

GABU Heindl Architecture richt zich op publieke ruimte, openbare gebouwen, commons en niet-commerciële huisvesting. Van 2013 tot 2017 was Gabu Heindl voorzitter van de ÖGFA - Oostenrijkse vereniging voor architectuur. Als voorzitter van Architecture Cities Economies in Kassel leidt Gabu Heindl het onderzoek naar de diverse economieën van betaalbare Huisvesting en Infrastructuur; Klimaat - Echte kosten van klimaatactie; en Participatie - Radicaal democratische projectontwikkeling.

Gabu Heindl doctoreerde in Wenen en studeerde architectuur in Wenen, Tokio en Princeton. Van 2018 tot 2021 was ze gasthoogleraar aan Sheffield University met een onderzoeksfocus op Urban Commons en vervolgens hoogleraar Urban Design aan de TH Nürnberg. Van 2019 tot 2023 was ze Unit Master aan de Architectural Association School of Architecture (AA) in Londen. Heindl geeft regelmatig lezingen en heeft talrijke artikelen en boeken gepubliceerd, waaronder Building Critique, Architecture and its Discontents, Spector Books 2019 en de monografie Stadtkonflikte. Radikale Demokratie in Architektur und Stadtplanung, Mandelbaum 2020 (2022 3e druk).

 

Praktisch

De lezing van Gabu Heindl vindt plaats op donderdag 21 maart 2024 om 20 uur in het auditorium van STUK in Leuven (Naamsestraat 96, 3000 Leuven). Tickets kun je bestellen via deze link. Meer informatie vind je op de website van Stad en Architectuur. Aanvankelijk was op 21 maart een lezing gepland van de Franse landschapsarchitect Gilles Clément, maar die kan er om medische redenen niet bij zijn. Gekochte tickets voor Gilles Clément blijven geldig.

Bron: Stad en Architectuur
Deel dit artikel:
Onze partners