Lichtrijk en ruimtelijk bedrijfsgebouw voor Lootens in Kortrijk (Or architecten)

Or architecten ontwierp voor Lootens een nieuw bedrijfsgebouw op het Evolis bedrijvenpark in Kortrijk dat is geënt op het DNA van de schrijnwerkspecialist. Het werd een opvallend gebouw met veel lichtinval en ruimte om een stimulerende werkomgeving te creëren.  

Wegens de nood aan bijkomende ruimte besloot de firma Lootens, het gekende bouwbedrijf gespecialiseerd in stalen en aluminium schrijnwerk, een nieuw gebouw te laten optrekken voor haar Kortrijkse afdeling. Naast meer kantoorruimtes was er ook nood aan een productie-atelier voor aluminium schijnwerk, oplagruimte, laad- en loszones, een labo en testruimte. Om klanten in de best mogelijke omstandigheden te kunnen verwelkomen, behoorde ook een representatief onthaal met demoruimte en een grote ontvangstzaal met buitenterras tot het bouwprogramma.
 

Ruimtelijke dynamiek

Het nieuwe complex is ontworpen volgens de bedrijfsfilosofie van Lootens. Belangrijk daarbij is de horizontale structuur van de firma, waarbij de verschillende functies elk hun gelijke waarde kennen binnen het geheel. “We kregen de opdracht om deze manier van werken te veruitwendigen in de uitstraling van het gebouw en een werkplek te ontwerpen waar iedereen werknemer gewaardeerd wordt als een deel van het geheel”, aldus Wim Lahousse van Or architecten.

Om dit te kunnen bewerkstelligen, zijn de determinerende werkpatronen vooraf in beeld gebracht op basis van een grondige analyse. Daartegenover dimensioneerde Or architecten de actoren licht, ruimte, zicht, groen en sociaal verlangen. Het zorgvuldig verweven van deze verschillende parameters in een driedimensionale structuur resulteerde in een beleving waarbij ruimte-overschrijdende perspectieven de verschillende actoren met elkaar verbinden. De integratie van lichten en zichten zorgt voor een ruimtelijke dynamiek.

“Het samenbrengen van al deze kwaliteiten tilt het bedrijf in al zijn facetten tot een hoger niveau”, aldus Wim Lahousse. "Finaal zorgt deze complexiteit voor een uitzonderlijke balans ten aanzien van de functionaliteit van een bedrijfsfilosofie.”  

 

Visitekaartje voor buitenschrijnwerk

Het buitenschrijnwerk van Lootens Evolis is volledig uitgevoerd in zwart aluminium, het binnenschrijnwerk is een combinatie van staal en aluminium om aan te tonen dat beide materialen perfect samengaan, in elkaar overvloeien en om de bijna onzichtbare verschillen weer te geven.
 

Innovatief en circulair

Op vlak van materialen en bouwmethoden is het bouwteam geen uitdaging uit de weg gegaan. “Met onder meer deuren van 5 meter hoog en glasbladen tot 9 meter lengte zijn we verder gegaan dan wat gangbaar is voor industriebouw, dit alles ter ondersteuning van onze zoektocht naar de beste oplossing”, vertelt Wim Lahousse. “Dit kan je niet alleen als architect. Daarvoor konden we beroep doen op een uitstekend bouwteam dat innovatie hoog in het vaandel draagt.” Or architecten werkte voor de uitvoering samen met Willy Naessens Group.

“Industriebouw is in wezen circulair aangezien prefabmaterialen mechanisch aan elkaar worden gezet. Het is in essentie dan ook perfect mogelijk om dit gebouw te demonteren en op een andere plaats opnieuw te zetten”, besluit Wim Lahousse.  

Bron: Or architecten
Deel dit artikel:
Onze partners