LIMBURGSE BOUW AWARDS. Laureaat ‘Kleine projecten’: Vol-ledig (MAGMA architecten)

Het project Vol-ledig, een nieuwbouw in Hasselt naar een ontwerp van MAGMA architecten, is groots in zijn kleinheid. Het project heeft van de nood een deugd gemaakt en een concreet en geslaagd antwoord geformuleerd op hedendaagse eisen qua efficiënt ruimtegebruik en kwalitatief wonen in de binnenstad. In de beperking toont zich de meester. En dat meesterschap ziet MAGMA architecten beloond met een Limburgse Bouw award in de categorie ‘Kleine projecten’.

Om te kunnen voldoen aan de woonbehoefte van een gezin met drie kinderen, op een beperkt beschikbare oppervlakte, drong een zoektocht naar vierkante meters zich op. Het werd al snel duidelijk dat de nodige ruimte onder de grond moest worden gezocht. Het ingesloten karakter van de ondergrond en de noodzaak om licht en lucht te koppelen aan alle ruimtes leidde tot het idee van een omsloten patio.

De generositeit die schuilgaat in de omsloten patio is subtiel maar continu. De noodzaak om te koelen of verwarmen is minimaal. De patio zorgt niet enkel voor de ruimtelijke relaties tussen de binnenruimtes, licht en lucht maar laat ook toe dat de woning kan groeien naar gelang de seizoenen of behoefte aan meer of minder ruimte.

Licht en lucht regeren

Het project toont aan hoe je ondanks een beperkte oppervlakte een kwalitatieve woonomgeving kan creëren in de binnenstad, door af te wijken van platgetreden paden en door de oplossing te gaan zoeken waar niemand ze verwachtte: onder de grond.

De combinatie van deels ondergronds bouwen met een patio zorgt er niet alleen voor dat er voldoende woonoppervlakte beschikbaar wordt, maar dat dat ook op een heel kwalitatieve manier gebeurt. Ondanks de ingesloten ligging overheerst er nooit een gesloten gevoel in de woning. Licht en lucht regeren in dit huis en dat is allesbehalve evident voor een ingesloten rijwoning op een ietwat vreemde kavel.

Bron: Limburgse Bouw awards
Deel dit artikel:
Onze partners