Lina Ghotmeh ontwerpt 22e Serpentine Pavilion in Londen

De Serpentine Galleries kondigde zopas aan dat de Frans-Libanese architect Lina Ghotmeh geselecteerd is om de 22ste paviljoen in Londen te ontwerpen. Het paviljoen van Ghotmeh zal in juni 2023 in Serpentine South worden onthuld. 

In 2000 begon deze prestigieuze opdracht met Zaha Hadid. Ondertussen leverde het de eerste voltooide bouwwerken op Britse bodem van enkele grote namen en opkomende talenten in de internationale architectuur. In de loop der jaren ontwikkelde het Serpentine Pavilion zich tot een participatief publiek en artistiek platform voor de experimentele, interdisciplinaire gemeenschaps- en familieprogramma’s van het Serpentine.

 

A table

Het 22e paviljoen zal de voortdurende praktijk van de ‘archeologie van de toekomst’ die zo kenmerkend is Ghotmeh voortzetten door noties van geheugen, ruimte en landschapsvorm te onderzoeken . Het krijgt de naam ‘A table’, wat staat voor de Franse gewoonte om samen aan tafel te gaan zitten en zal inspelen op het eenheidsgevoel met de vorm van de structuur en het organisch ontwerp van een tafel en een zitgelegenheid die uitnodigt tot menselijke interactie.

Architect Lina Ghotmeh vertelt wat meer over de naam: “Een tafel is een uitnodiging om samen te wonen, in dezelfde ruimte en rond dezelfde tafel. Het is een aanmoediging om een dialoog aan te gaan, samen te komen en na te denken over hoe we onze relatie met de natuur en de aarde kunnen herstellen. De aarde die ons omarmt is onze eerste bron van levensonderhoud, zonder haar zouden wij niet kunnen overleven. Het heroverwegen van wat en hoeveel we eten en consumeren, brengt ons in de richting van een duurzamere gemeenschap. Onze keuken maakt onze thuis: het herinnert ons eraan hoe verbonden we zijn met het klimaat waarin we zijn opgegroeid.”

Lina Ghotmeh, een mediterrane vrouw geboren en getogen in Beiroet, voelt zich sterk verbonden met de grond en wat deze bevat en omhult. Van de begraven maar verweerde archeologieën van vroegere beschavingen tot de ingebedde levende wereld waarin we nu leven.

 

oog op natuur

Het paviljoen biedt een feestelijke ruimte in de huidige tijden. Binnen dit Paviljoen bevindt zich een tafel waaromheen de bezoekers samen zullen zitten in een bescheiden, lage structuur. De sfeer doet je denken aan de Toguna-hutten van het Dogon-volk in Mali (West-Afrika). Deze werden speciaal ontworpen om alle leden van een gemeenschap samen te brengen in discussie en kan gebruikt worden om te eten, werken, spelen, ontmoeten, praten, heroverwegen en beslissen.

De structuur, gebouwd met koolstofarme materialen van biologische oorsprong, ziet eruit als een skelet. Houten ribben uit duurzame bronnen werden gerangschikt om een hangende dakstructuur te ondersteunen. Het paviljoen omarmt de natuur van het park waarin het zich bevindt en doet denken aan de structuur van boombladeren. De concave lijnen ontlenen zich aan de vormen in de stammen en kruinen van de aangrenzende bomen.

Met het oog op de natuur, het organische en duurzaamheid wordt het paviljoen van Ghotmeh zo ontworpen dat de ecologische voetafdruk en de impact op het milieu minimaal is. De houten structuur heeft een licht gewicht is volledig demonteerbaar. Bij de materialen focuste de ontwerper op duurzaam verkregen materialen. Daarnaast kan het paviljoen na afloop uit elkaar gehaald worden en weer in elkaar gezet, waardoor het ook buiten de Serpentine kan gebruikt worden zonder haar herinneringen te verliezen.

CEO Bettina Korek en en directeur Hans Ulrich Obrist zijn blij met de komst van het 22e paviljoen: “We zijn verheugd om Lina Ghotmeh’s eerste bouwwerk in het Verenigd Koninkrijk volgende zomer hier in het Serpentine te presenteren. Haar ontwerp voor ‘A table’ is gebaseerd op natuurlijke elementen die de omgeving in Kensington Gardens weerspiegelen en bouwt voort op onze missie om verbindingen tussen architectuur en samenleving te creëren."

Deel dit artikel:

Onze partners