Lines²: de nieuwe lijn rabatdelen van ROCKPANEL

Op Architect@Work introduceert ROCKPANEL Lines², een uitgebreid assortiment rabatdelen dat het klassieke concept uitbreidt met nieuwe eigenschappen. De gevelplank Lines² XL van ROCKPANEL is bijna 2x zo breed als het klassieke formaat en opent daarom deuren naar meer variatie en meer werkcomfort.

Op Architect@Work introduceert ROCKPANEL Lines², een uitgebreid assortiment rabatdelen dat het klassieke concept uitbreidt met nieuwe eigenschappen. De gevelplank Lines² XL van ROCKPANEL is bijna 2x zo breed als het klassieke formaat en opent daarom deuren naar meer variatie en meer werkcomfort.


Lines² is een interessante renovatie-oplossing: de nieuwe breedte laat toe verfrissende accenten te leggen, snel en efficiënt te renoveren en een gebouw kostenefficiënt en duurzaam te moderniseren. De ruime keuze aan designs en kleuren in combinatie met de verschillende bevestigingsmogelijkheden en uitvoeringen dragen bij aan een kostenefficiënte en esthetische oplossing voor elk bouwproject.
ROCKPANEL Lines² panelen zijn beschikbaar in de versies XL en S. Twee verschillende breedtes kunnen nu met elkaar worden gecombineerd voor een bijzonder lijnenspel. Lines2 leent zich tot een breed scala van residentiële, commerciële en utilitaire toepassingen in elke gewenste uitvoering. Basalt, dat de basis vormt van ROCKPANEL, is een duurzame, natuurlijke grondstof die onbeperkt in de natuur aanwezig is. Zowel het materiaal als het procesafval zijn volledig recycleerbaar.


De onveranderlijke kleur en vorm, het geheim van Lines 2

Voor een gevel die elke dag blootstaat aan de natuurelementen en de inwerking van het zonlicht, is Lines² een goede oplossing. De hoogwaardige watergedragen laklaag en het zorgvuldig industriële productieproces waarborgen een gelijkmatig gekleurde toplaag. Het Lines2 kleurenassortiment varieert van donkergrijs, terrabruin en donkergroen tot ivoor, crème en gebroken wit.
De meeste materialen zullen onder invloed van temperatuur en vochtigheidsgraad in meerdere of mindere mate krimpen of uitzetten. ROCKPANEL daarentegen is zo stabiel dat het vrijwel niet uitzet of krimpt, een eigenschap die voortkomt uit de kwaliteit van de basisgrondstof voor de Lines², basalt. Dit vulkanisch gesteente wordt via een innovatieve productiemethode omgevormd tot een product met uitzonderlijke eigenschappen zoals dimensiestabiliteit. Deze unieke eigenschap heeft gezorgd voor een veranderende visie op rabatdelen, met de extra brede Lines² XL als resultaat. Lines² heeft een onveranderlijke vorm –zelfs bij donkere kleuren is slechts sprake van een minimale uitzetting. De producten zijn zelfs stabieler dan beton.


Snellere, veiligere installatie

Aan opdrachtgevers, aannemers en plaatsers biedt het gebruik van Lines² voordelen. Vooreerst is er de snelle, makkelijke en dus kostenefficiëntere installatie. Vermits Lines² XL twee keer zo breed is, kan men ook twee keer zo snel werken, wat kan resulteren in een besparing op arbeidsloon en materiaalhuur. Bovendien blijven de kosten op de achterconstructie te overzien omdat geprofileerde panelen van ROCKPANEL de mogelijkheid bieden in sommige situaties het regelwerk tot maximaal 500 mm te plaatsen.

De Lines² 10 mm rabatdelen kunnen op de gekende traditionele manier bevestigd worden, zoals dat gebeurt met houten rabatdelen. De rabatdelen worden onzichtbaar bevestigd met ringnagels of platkopschroeven. Zo wordt de duurzaamheid van steen gecombineerd met de bewerkbaarheid van hout. Om de installatie van rabatdelen Lines² 8mm te vergemakkelijken en veiliger te maken, ontwikkelde ROCKPANEL een nieuwe bevestigingsclip. De clip zorgt ervoor dat de achterconstructie nog beter geventileerd wordt, waardoor geen vochtopsluiting kan plaatsvinden en de constructie duurzamer wordt.


Vaste of demontabele bevestiging

Met de nieuwe clip van ROCKPANEL kan worden gekozen tussen een vaste en demontabele bevestiging van de Lines² S 8 en Lines² XL 8 rabatdelen, Bij de demontabele bevestiging wordt het rabatdeel simpelweg in de clip geschoven waarbij ieder paneel afzonderlijk demontabel is.

Links vaste en rechts demontabele bevestiging (met berging)


Dit heeft het voordeel dat niet de hele gevel hoeft te worden losgehaald om een van de rabatdelen eruit te halen. Beide bevestigingsmethoden zijn toepasbaar voor zowel de Lines² S als de Lines² XL. De panelen kunnen bij een demontabele bevestiging m.a.w. individueel horizontaal en verticaal worden geborgd. Ook bij borging kunnen panelen worden vervangen. Bij horizontale borging wordt automatisch een kleine voeg gecreëerd.
    
Smalle groef bij vaste bevestiging
Brede groef bij demontabele bevestiging


Afhankelijk van de gehanteerde clipafstand varieert de werkende plaatbreedte van 151 – 156 mm voor de Lines² S 8 en van 282 – 287 mm voor de Lines² XL 8. De mogelijkheid om te werken met een variabele werkhoogte biedt twee voordelen: ten eerste kan de werkende breedte, afhankelijk van de gevelhoogte, worden aangepast om een goede en mooie invulling van de gevel te krijgen. Ten tweede kan er nog meer variatie in het lijnenspel worden gerealiseerd met deze mogelijke verschillen in groefbreedtes.
ROCKPANEL wordt al vele jaren in verschillende landen toegepast voor de afwerking van gevels, toepassingen rondom het dak en detailleringen. Mede dankzij de bijzondere samenstelling van de onderhoudsarme platen bezit ROCKPANEL een aantal unieke eigenschappen. ROCKPANEL is bewerkbaar als hout, duurzaam als steen, temperatuur- en weersbestendig, brandveilig en volledig recycleerbaar.

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners