Lola: van pilootproject naar designstoel

In het kader van The Kinship Method ontwikkelden vijf Zweedse ontwerpers elk hun eigen stoel en bouwden vervolgens voort op elkaars ideeën om nieuwe versies te creëren. In een gloednieuwe samenwerking werkte Skandiform samen met Margot Barolo – de ontwerper die The Kinship Method initieerde – om de eerste generatie stoelen nog verder te ontwikkelen. De voorbije maanden kon iedereen het volledige proces volgen op sociale media.

“Het was heel spannend om te zien waar het ontwikkelingsproces ons bracht – spannend ook dat we de mogelijkheid hadden om iedereen die geïnteresseerd was uit te nodigen om onze hele reis te volgen. Het ontwikkelen van een stoel op een open platform dat voor iedereen zichtbaar is,  is een heel andere manier van werken waar we erg naar uitkeken”, zegt Johanna Cahné, Design en Marketing Manager bij Skandiform.

“De Kinship-methode is gestart omdat ik een manier van werken wilde uitproberen waarbij ik vrijuit zou kunnen experimenteren terwijl ik mijn kennis verder uitbreid. Mijn stoel werd in één maand geproduceerd en de tijdsdruk van het project dwong me om veel meer dan normaal op mijn intuïtie en ervaring te vertrouwen. Het gaf het project een duidelijk DNA waar ik nu graag aan verder kan werken in samenwerking met Skandiform”, zegt ontwerper Margot Barolo, tevens programmadirecteur en hoofddocent aan het Beckmans College of Design in Stockholm.

 

Prototype 1:

Eerste metalen frame om de proporties en afmetingen te evalueren.

 

Prototype 2:

Kleine aanpassingen aan het metalen frame. Afmetingen en hoeken warden aangepast.  Schuimvulling voor zit en rug worden toegevoegd om de zithoek en grootte te testen.

 

Prototype 3:

Kleine aanpassingen aan het metalen frame, de positie van de poten werd aangepast. Zit en rug volledig bekleed. De volgende stap is het aanpassen van de diepte en breedte van de zit en het metalen frame.  

 

Eindresultaat:

Het eindresultaat werd dit najaar gelanceerd en kreeg de naam Lola. De verschillende prototypes leidden tot een stoel met een eigen karakter. Het design springt onmiddellijk in het oog en is tegelijkertijd uitnodigend en verfijnd.

Bron: Kinnarps
Deel dit artikel:
Onze partners