Marc Dubois ontvangt RIBA Honorary Fellowship in Londen

In Londen zijn zopas de RIBA Honorary Fellowships uitgereikt. Vorig jaar raakte al bekend de eer te beurt viel aan architectuurcriticus Marc Dubois. Het Royal Institute of British Arhitects (RIBA) kent deze fellowships toe aan individuen van uiteenlopende achtergronden die een betekenisvolle bijdrage aan de architectuur hebben geleverd. In 2018 werd Dubois nog bekroond met een Ultima, de Vlaamse Cultuurprijs.

Door de coronapandemie kon de uitreiking in Londen in het voorjaar 2021 niet plaatsvinden. Op dinsdag 26 april 2022 werden zowel de laureaten van dit jaar als van verleden jaar gevierd in het schitterde gebouw van de Royal Institute of British Architects (RIBA) gebouwd in de jaren ’30.

Het RIBA is één van de oudste architectenverenigingen in Europa (1834). Sinds 2006 geeft de vereniging elk jaar een aantal erkenningen aan personen die een belangrijke bijdrage leveren om design en architectuur een grotere maatschappelijke uitstraling te geven. In 2022 kregen onder andere professor Kenneth Frampton (Architect, critic and historian) een Honorary Fellow van de RIBA. Deze prijzen vormen een aanvulling op de Royal Gold Medal, een oeuvreprijs die sinds 1848 wordt toegekend door het Britse staatshoofd, op voordracht van het RIBA.

“Marc Dubois is een eminent architectuurcriticus en -docent in België. Dankzij zijn bijdrages in leidende architectuurtijdschriften in Europa, hebben zijn kritische reflecties de unieke kwaliteiten van de hedendaagse Vlaamse architectuur gepromoot en de architectuur van het land te helpen herpositioneren”, klinkt het bij het RIBA.

Deel dit artikel:

Onze partners