Mecanoo bekroond met European Prize for Architecture 2021

Mede-oprichter Francine Houben en vennoot Dick Van Gameren van het Nederlandse bureau Mecanoo zijn bekroond met de European Prize for Architecture 2021, uitgereikt door The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design. 'Als een van de meest creatieve en baanbrekende bureaus van Europa geeft Mecanoo unieke oplossingen vorm voor diverse situaties, waarbij het de disciplines architectuur, stedenbouw, landschap en interieur op onconventionele wijze combineert', aldus directeur Christian Narkiewicz-Laine van The Chicago Athenaeum.

Mecanoo is opgericht in 1984 door Francine Houben, Henk Döll, Roelf Steenhuis, Erick van Egeraat, en Chris de Weijer, waarvan de laatste vier later hun eigen weg zijn gegaan. Mecanoo bestaat vandaag uit een multidisciplinair team van creatieve professionals uit 25 landen, met architecten, ingenieurs, interieurontwerpers, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. 

Begonnen met sociale huisvestingsprojecten, is het kantoor geëvolueerd naar een internationaal bedrijf dat over de hele wereld actief is met projecten zoals de bibliotheek van Birmingham (2013), de bibliotheek van de TU Delft (1993-1998), La Llotja Theatre and Conference Centre in Lerida, Spanje (2004-2010) en meer recent de New York Public Library. 

'Voor zowel de integriteit in hun aanpak van projecten als voor de manier waarop ze hun praktijk leiden, hun verantwoordelijke houding ten opzichte van het milieu, hun kunde om kosmopolitisch te zijn en tegelijk het unieke van elke plaats waar ze werken te omarmen, voor al deze redenen en meer verdienen Francine Houben en Dick van Gameren de European Prize for Architecture Prize', aldus Narkiewicz-Laine.

Met deze prijs gaan Francine Houben en Dick Van Gameren onder meer Bjarke Ingels en Santiago Calatrava achterna. 

Bron: European Prize for Architecture
Deel dit artikel:

Onze partners