Meer digitalisering in de bouwsector

Een van de hoofdthema’s op Batibouw dit jaar is connectiviteit. Niet alleen ons sociale leven, maar ook in ons professionele leven kunnen we digitalisering niet meer wegdenken. De bouwsector gaat mee met deze trend en zet in op slimme, digitale tools en apps om het leven makkelijker te maken.

Een opsomming van enkele apps en online tools die op Batibouw te ontdekken zijn.

 

Vooraf de juiste keuzes maken

Verschillende bedrijven willen ervoor zorgen dat je voor je begint met (ver)bouwen zeker weet dat je de juiste keuze maakt. VELUX, Icopal en Radson lanceerden apps waarmee je keuzes kan visualiseren. FACQ en Wienerberger lanceerden hiervoor ook een online tool.

Met de MyDaylight-app van VELUX kan je op basis van enkele parameters een digitale simulatie laten creëren waarmee je in 360° of virtual reality een beeld krijgt van het effect van daglicht in de woning.

 Icopal, producent van waterdichte oplossingen voor platte en hellende daken, lanceerde de Decra foto app. Hiermee kan je eenvoudig zien welk type dakpan het beste bij het huis past.

De app Smartbox van Radson geeft de gebruiker de kans om een radiator in zijn eigen interieur te visualiseren.

FACQ zijn online Bathroomplanner geeft je de kans om een 3D-tekening te maken van de toekomstige badkamer. Zo kun je bij inrichting inspelen op optimaal gebruik van beschikbare ruimte en voldoen aan uw eigen behoeften. Ook Wienerberger heeft op zijn website een tool gelanceerd die je helpt met het kiezen van de ideale gevelsteen.

 

Een slim huis met behulp van apps

De gebruiker van de Daikin Online Controller voor smartphone, pc, laptop of tablet kan zijn binnenklimaat altijd en overal regelen. Voor afzonderlijke ruimtes kan je de temperatuur, bedrijfsmodus, luchtzuivering en ventilatoren vanop afstand wijzigen. Zo krijg je een optimale klimaatregeling en een lager energieverbruik.

Met de Renson Healthox 3.0 app zie je aan de hand van de kleur van het scherm de luchtkwaliteit in de woning. Net zoals bij de Daikin Online Controller kan je ook hier voor elke ruimte afzonderlijk het ventilatieniveau aanpassen. Per kamer krijg je ook de actuele status van het ventilatieniveau, vochtgehalte, CO2- en/of VOC-niveau te zien.

Hörmann zorg ervoor dat je huis zeker beveiligd is. Met de BiSecur-app kan de gebruiker vanop afstand de voordeur, garagepoort of het inrithek besturen. Zo is de woning zeker beveiligd en heb je makkelijk toegang tot de woning met een druk op de knop. Ook Schüco zet in op toegang tot de woning. Met de Schüco BlueCon-App kan je de deur openen met de smartphone. De verbinding tussen het slot en smartphone wordt via Bluetooth tot stand gebracht. Met een uitnodigingsfunctie kunnen ook andere personen toegangsbevoegdheid verleend worden.

De GROHE ONDUS-app waarschuwt gebruikers wanneer waterproblemen in huis. Indien ze een waarschuwing krijgen, kunnen ze onmiddellijk de watertoevoer afsluiten met de app om zo ernstige schade te voorkomen. Met de app kan je daarnaast ook nog het waterverbruik opvolgen.

 

Online calculators

Informazout heeft een online mazoutsimulator die besparing en terugverdientijd van een nieuwe stookolieketel kan berekenen op basis van enkele parameters. Een ander bedrijf dat je online een besparing laat berekenen is Sto. Gevelisolatiesystemen van Sto hebben als doel te zorgen voor een lagere energiefactuur. De online tool helpt je berekenen hoeveel er bespaard kan worden.

Om te weten hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt voor een project kan je de online tool van ISOVER gebruiken. Door dit op voorhand te berekenen kom je ook al meteen te weten hoe je energie en kosten kan besparen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage