Meer groen in Antwerpen met publieke tuin rond provinciehuis

Provinciehuis Antwerpen
Renders provinciehuis
Renders provinciehuis

Rond het provinciehuis in Antwerpen komt een publieke tuin met een oppervlakte van 2,3 hectare. De firma Hertsens start vanaf mei met de aanleg ervan. De open en volledig publiek toegankelijke tuin biedt een extra meerwaarde voor de buurt en bij uitbreiding voor elke Antwerpenaar. Xaveer De Geyter Architecten bvba, landschapsarchitect Michel Desvigne PaysagistesAtelier voor Ruimtelijk Adviesen boydens engineering werkten samen aan de inrichting van de tuin.

Vroeger was het provinciehuis omgeven door een bovengrondse parking en gesloten tuinen. De parking is nu ondergronds gebracht en de vrijgekomen ruimte en de gesloten tuinen worden opengesteld voor het publiek. De tuin van het provinciehuis zal aansluiten op de openbare parken uit de omgeving (Harmoniepark, Koning Albertpark, domein den Hertoghe en provinciaal domein Hof van Leysen).

 

Duurzame en ecologische tuin

Xaveer De Geyter Architecten bvba, landschapsarchitect Michel Desvigne Paysagistes, Atelier voor Ruimtelijk Advies en boydens engineering werkten samen aan de inrichting van de tuin. Hun opdracht was een duurzame en ecologische tuin te ontwerpen die focust op inheemse planten. Speenkruid, Zomereik, Gelderse roos zijn enkele van de soorten die in de tuin van het provinciehuis midden in de stad terug ruimte krijgen.

Tijdens de bouwwerken worden zoveel mogelijk bestaande bomen bewaard. Daarnaast worden 154 nieuwe hoogstambomen en 7431 heesters aangeplant, waarvan de bittere wilg en de spierstruik het leeuwendeel uitmaken. Klimplanten en bloemen zorgen verder voor een groen en kleurig kader. Aan de noordzijde van het domein wordt een verwilderd stuk tuin opgekalefaterd en toegankelijk gemaakt. Een systeem van biowarmte onder de tuin verwarmt het volledige passiefgebouw van het provinciehuis.

 

Werking in fases

Eerst zal het oude tuingedeelte onder handen genomen worden. Daarna zullen in juli nutsleidingen en wandel- en fietspaden voorzien worden. In die periode zal ook de ondergrondse parking al in gebruik genomen kunnen worden. Tot slot komen ook een aantal kunstwerken terug zoals de gerestaureerde fontein van Pol Bury. In 2019 zou de aanleg volledig rond moeten zijn.

Het vroegere provinciehuis werd in 2014 ook al onder handen genomen. Aannemer Democo-Denys is bezig met de afwerking van het gebouw. Vanaf 15 oktober zal de provinciale administratie opnieuw huisvesten in het gebouw. Momenteel ligt deze verspreid over vier locaties.

Deel dit artikel:
Onze partners