Nieuw provinciehuis Antwerpen

De provincie lanceerde via de Vlaams Bouwmeester een Open Oproep voor de ontwerpopdracht voor de bouw van het nieuwe provinciehuis. De jury heeft uit de 5 ontwerpbureaus die in aanmerking kwamen om het nieuwe Antwerpse provinciehuis te ontwerpen, het ontwerp van Xaveer de Geyter Architectenbureau (XDGA) weerhouden. Studiebureau Boydens maakt ook deel uit van het bouwteam.

Xaveer De Geyter Architects’ ontwerp stelt het nieuwe provinciehuis, net zoals het Harmoniegebouw, in symbiose met het stadspark. XDGA werkte samen met Michel Desvigne Paysagiste voor het landschap en Bollinger-Grohman.

Het gebouw is uitermate compact, heeft geen achterkant en is een opvallende sculptuur waarin verregaande gevoeligheid voor omstandigheden samengaat met vormelijke autonomie. De bovenverdieping van de voorbouw zal plaats maken voor een belvedère in de richting van het park.

De bovenverdieping zal ook de nieuwe werkplaats worden van de gouverneur en de gedeputeerden. Het programma vereist grote, open oppervlakten op elke verdieping. Daarom werd gekozen voor een sculpturale vorm, opgebouwd uit rechthoekige plattegronden en verticaal doorlopende kernen.

- Xaveer De Geyter Architectenbureau uit Brussel - Awg architecten uit Antwerpen - Solid Objectives - Idenburg Liu uit Brooklyn, New York, VS - T.O.P.office / 1:1 Architecture / Arup uit Berchem - Miralles Tagliabue EMBT uit Barcelona, Spanje