Jaaroverzicht: projecten om naar uit te kijken (1) (1)

Onthaalgebouw LABIOMISTA
Park LABIOMISTA
Labovo LABIOMISTA
Tivoli GreenCity
Provinciehuis Antwerpen
Hoofdkwartier De Persgroep
Post X

2018 is achter de rug, en dus is het hoog tijd om even vooruit te blikken naar wat komen gaat. Onze redactie selecteerde 15 projecten die dit jaar van start gaan of die dit jaar opgeleverd zullen worden. 

  • Diamond, Gent

Aan het Sint-Pietersstation in Gent verrijst een indrukwekkend kantoorgebouw in de vorm van een diamant. Het is een ontwerp van het New Yorkse bureau Asymptote Architecture, met technische opvolging door Bontinck Architecture & Engineering. Het gebouw bestaat uit een sokkel geïnspireerd op de historische architectuur van de Gentse binnenstad. Daarboven komt een glazen volume in de vorm van een diamant. Het complex is gebouwd volgens alle BREEAM-parameters op het vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid. De opening is gepland voor dit voorjaar. 
 

  • Zuiderzicht, Antwerpen

Zuiderzicht maakt deel uit van de ontwikkeling Antwerpen Nieuw Zuid, een gloednieuw woongebied tussen de Schelde en het Justitiepaleis. Het 16.000 m2 omvattende project bestaat uit een balkvormige onderbouw van vijf lagen - waarin een hotel wordt geïntegreerd - en een 26 verdiepingen tellende toren van 80 meter hoog met 132 woonunits. De toren ontworpen door KCAP en evr-architecten heeft een iconische uitstraling en de woningen bieden een schitterend uitzicht op de Schelde, de wijk en de stad

 

  • LABIOMISTA, Genk

Na creativiteit op C-mine en technologie op Thor Park krijgt ook diversiteit een eigen plek in Genk, en dat in LABIOMISTA, een artistiek-toeristisch park op de voormalige mijnsite van Zwartberg. In juni 2019 opent dit bijzondere park de deuren. De gerenommeerde Zwitserse architect Mario Botta sloeg de handen in elkaar met het Genkse Buro b voor het ontwerp van het markante onthaalgebouw en het atelier van initiatiefnemer en kunstenaar Koen Vanmechelen.  Team van Meer architecten & co transformeerde de directeursvilla tot een ontmoetingsplek, Van Belle & Medina Architects ontwierp pleisterplek LabOvo. Het park is vormgegeven door BuroLandschap.
 

  • Tivoli GreenCity, Laken

De duurzame wijk 'Tivoli' is een van de meest ambitieuze projecten die de laatste jaren in Brussel zijn ontwikkeld. De wijk krijgt een plek op een voormalige opslagsite nabij Tour & Taxis, in de kanaalzone. Van meet af aan was het de wens om een nieuwe toonaangevende wijk te ontwikkelen op het gebied van duurzame ontwikkeling en sociale mix in stedelijke gebieden. Omdat de wijk bijzonder dicht is, werden assen van zachte mobiliteit bedacht. Het groene plein, ingericht rond twee opmerkelijke bomen (platanen), vormt het centrum van de site. Het strekt zich uit tot promenade met winkels. Tot slot loopt er een 'draad van water' door de hele wijk. Het ontwerp is van ADRIANA Vereniging bestaande uit vier architectenbureaus: CEREAU, Atelier 55, ATLANTE, YY Architecture en landschapsarchitect EOLE.
  

  • Provinciehuis, Antwerpen

Het afgelopen najaar is de verhuis gestart van de medewerkers van de provincie Antwerpen naar het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. Het bestaande provinciehuis werd helemaal afgebroken, om er op dezelfde plek een volledig nieuw gebouw van Xaveer De Geyter neer te poten. Het is een compacte en duurzame nieuwbouw van 14 verdiepingen, met een K-peil van 20 en een E-peil van 38. En natuurlijk belooft het gebouw ook een eyecatcher van formaat te worden. Het volledige provinciehuis zal midden 2019 volledig in gebruik zijn en voor het publiek toegankelijk.
 

  • Hoofdkwartier De Persgroep, Antwerpen

Crepain Binst Architecture tekende het nieuwe gebouw van De Persgroep Publishing aan het Kievitplein in Antwerpen. Dat weinig gebruikte plein moet met dit bouwwerk een nieuwe dynamiek krijgen. Het project omvat, naast de kantoren, ook een mezzanine met brasserie-restaurant en coffee corners, en vier daktuinen die voor medewerkers en bezoekers toegankelijk zijn. Vanop een prachtig belvedère kan de bezoeker genieten van een panorama van 360° over Antwerpen en de stationsomgeving. De oplevering is gepland voor 1 juli 2019.
 

  • Gare Maritime, Brussel

Tegen het einde van het jaar zou Gare Maritime klaar zijn. Het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk transformeert het voormalige goederenstation tot een overdekte stad van maar liefst 75.000 m2 groot, met onder meer een uitgestrekt plein, binnentuinen, flaneerstraten met winkels, horeca en kantoren.
 

  • Post X, Antwerpen

Langs de Antwerpse ring is Post X volop in aanbouw. Stéphane Beel vertelde vorig jaar aan architectura.be dat het kantorencomplex eind 2019 voltooid zal zijn. De grootschalige ontwikkeling op het voormalige postsorteerterrein omvat kantoren, een school, winkels, vrijetijdsfaciliteiten en een hotel naast 1.000 parkeerplaatsen en 1.400 fietsplaatsen. Stéphane Beel stond in voor het ontwerp, met Jaspers-Eyers als uitvoerend architect. en VK Architects & Engineers als studiebureau. 

Deel dit artikel:
Onze partners